Er is een grote kans dat jij of iemand die jij kent, last heeft van astma. Wereldwijd lijden er namelijk ruim 300 miljoen mensen aan de ziekte astma. Zij ervaren symptomen zoals hoesten, benauwdheid, kortademigheid en een piepende ademhaling. Maar wat is nou feit en wat is nou fabel? In dit artikel zetten we het op een rijtje. 

Astma is niet hetzelfde als allergie

Astma komt voor in verschillende soorten en maten: er kan sprake zijn van allergische astma, niet allergische astma en inspanningsastma. Niet alle allergische aanvallen zijn een astma-aanval, denk aan uitslag of zwelling. Maar ook niet alle astma-aanvallen worden veroorzaakt door een allergische prikkel, ook prikkels zoals kou of inspanning kunnen een aanval veroorzaken.

Bij een astmapatiënt zijn de longen altijd een beetje ontstoken. Het is echter geen longontsteking omdat het niet wordt veroorzaakt door een bacterie.

Blijf op de hoogte!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand het laatste proefdiervrije nieuws.

In Nederland lijden ruim 600.000 mensen aan astma

Veel hè? Dit zijn niet allen kinderen. Iedereen kan astma hebben, ongeacht hun leeftijd. Ongeveer 10-15% procent van de kinderen in Europese landen hebben astma. Kinderen met astma moeten wel vaker naar het ziekenhuis dan volwassenen, het is onder kinderen zelfs de voornaamste reden voor ziekenhuisopnames. Ook blijken er meer vrouwen dan mannen met deze ziekte te zijn.

Bij een astmapatiënt zijn de longen altijd een beetje ontstoken. Het is echter geen longontsteking omdat het niet wordt veroorzaakt door een bacterie.

Aan astma kan je overlijden

In Nederland overlijden elk jaar ruim 100 personen aan astma. Als de patiënt niet op tijd toegang heeft tot medicijnen, vernauwen de longblaasjes meer en meer. Uiteindelijk kan geen zuurstof meer worden opgenomen om het lijf van zuurstof te voorzien en overlijdt de patiënt.

Helaas gaat astma ook niet meer over. Het is een chronische ziekte, wat betekent dat het blijvend is. De ontstekingen die ontstaan zijn, gaan niet meer over. Wel kunnen de klachten minder worden en de periodes zonder klachten langer, maar ze kunnen altijd terugkomen.

cavia als proefdier

Er zijn alleen medicijnen voor astma die symptomen bestrijden

De symptoom-bestrijdende medicijnen voor astma zorgen er niet voor dat de klachten voorgoed verdwijnen, of dat astma voorkomen kan worden. Er wordt daarom nog altijd veel onderzoek gedaan naar het vinden van een medicijn dat astma voorgoed geneest of voorkomt. Helaas gebeurt dit nog maar al te vaak met proefdieren.

Dieren kunnen ook astma krijgen

Net als mensen, kunnen ook dieren last krijgen van astma, benauwdheid en bronchitis. Dit kan voorkomen bij bijvoorbeeld honden, katten en cavia’s. Op deze pagina lees je alles over astma bij dieren. 

Een cavia is het meest gebruikte proefdier voor astma-onderzoek

Cavia’s kunnen net als mensen benauwd worden. Daarom zijn zij een van de meest gebruikte proefdieren in astma-onderzoek. Maar om astma te onderzoeken, is het belangrijk dat we weten hoe astma ontstaat. En juist dat weten we bij cavia’s niet: daarom worden cavia’s in onderzoek opzettelijk benauwd gemaakt met een pijnlijke, elektrische prikkel.

Wij zetten ons hard in om hier een einde aan te maken: want het kan anders. Prof. Reinoud Gosens ontwikkelt een astma-op-een-chip, waarmee hij het ontstaan van astma kan zorgen zónder cavia’s.