Toen ik vorige week maandag de deur open deed om het kantoor van Proefdiervrij binnen te gaan realiseerde ik mij ineens dat het alweer de laatste week was! Het was alweer 5 maanden geleden dat ik voor het eerst binnen kwam lopen en werd voorgesteld aan iedereen door Debby. Het klinkt misschien als een cliché, maar wat is het snel gegaan.

Afstudeerstage

De eerste zes weken bestonden voor mij uit veel literatuur lezen, het schrijven van een introductie en de achtergrond van het verkennend HIV/AIDS onderzoek. Naast dat dit een belangrijk onderzoek was voor de proefdieren was het ook om een andere, iets egoïstischere, reden belangrijk. Het was namelijk ook mijn afstudeerstage, ik moest dus vanaf de eerste dag aan de bak! Naast het opzetten van het verkennend onderzoek, was ik in de eerste paar weken ook bezig om erachter te komen hoe de dagelijkse werkzaamheden er bij Proefdiervrij uitzien, en natuurlijk niet geheel onbelangrijk, moest ik mijn nieuwe collega’s leren kennen. (hier komt weer zo’n cliché) En wat een supercollega’s zijn het, ik heb me vanaf die eerste maandag welkom gevoeld en heb ontzettend veel plezier met ze gehad, bedankt allemaal!

Webinar gaf extra dimensie

Toen ik er eenmaal een beetje in was gekomen, begon ik naast het doen van het verkennend onderzoek me ook voorzichtig te bemoeien met de dagelijkse werkzaamheden. Als aanvulling op het verkennend onderzoek was het plan ontstaan om een webinar te organiseren met professor Tjard de Cock-Buning. Niet alleen is hij een deskundige op het gebied van proefdierethiek maar hij was ook mijn stagebegeleider. Ik vond dit zo leuk om te doen, het gaf weer een extra dimensie aan mijn stage onderzoek.  Heb je het webinar gemist?

De interviews; het belangrijkste, leukste maar ook spannendste deel

Maar weer terug naar het verkennend onderzoek, in April begon ik dan eindelijk aan de interviews. Het belangrijkste, leukste maar ook spannendste deel van het verkennend onderzoek. Het hele land ging ik door om met wetenschappers te praten, niet alleen HIV onderzoekers maar ook onderzoekers die al met proefdiervrije methodes werken. Tijdens de interviews kwam ik er snel achter dat vragen die ik van te voren had opgesteld niet altijd toereikend waren, dus moest ik het ontwerp een beetje aanpassen. In de sociale wetenschappen is daar een heel mooie naam voor: een iteratief proces. Het betekent dat onderzoek doen geen rechte lijn is, maar een wirwar van heen en weer getrokken lijnen. Dan denk je dat je bijna bij het einde bent, moet je toch weer terug naar het begin. Maar uiteindelijk zijn we bij het einde uitgekomen. En dat betekent dat het nu tijd is voor vakantie! Maar niet getreurd, om met de onsterfelijke woorden van Arnold Schwarzenegger te spreken: “I’ll be back”. In oktober begin ik aan de volgende uitdaging als medewerker wetenschap & innovatie bij Proefdiervrij!!

Als allerlaatste wil ik alle donateurs bedanken die hebben bijgedragen aan het AIDS crowdfundingsproject. Bedankt, zonder jullie hadden we (ik) het niet kunnen doen!