Het inzetten van proefdieren als model voor de mens is afschuwelijk voor de dieren en blijkt in de praktijk ook nog eens niet het gewenste resultaat op te leveren.

Dat geldt ook voor de plofmuis die ingezet wordt in onderzoek naar leverziekten. De plofmuis is een muis die vetgemest wordt, zodat hij overgewicht en een vorm van leververvetting ontwikkeld. Maar de vorm van leververvetting van een muis kan je niet vergelijken met leververvetting bij de mens.

Professor Peter Olinga van de Rijks Universiteit Groningen ontwikkelt met zijn team een model waarbij gebruik wordt gemaakt van menselijk materiaal. De resultaten van de onderzoeken die hiermee gedaan worden zijn betrouwbaarder en dieren worden gespaard.

City of talent‘ en ‘Economie Groningen‘ besteedden onlangs ook aandacht aan dit mooie project, waar Proefdiervrij een crowdfunding voor gestart is;

Zeg nee tegen de plofmuis!

Leverziekten zijn erg complex en vormen een steeds groter probleem voor de volksgezondheid. Daarom ontwikkelt prof. Peter Olinga leverplakjes-op-een-chip. Dit model is gebaseerd op menselijk materiaal en vervangt veel proefdieren in leveronderzoek. Zorg dat deze chip er komt!