Zondag 8 oktober was Proefdiervrij aanwezig tijdens het Weekend van de Wetenschap 2017. We stonden met een stand bij de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit van Utrecht om iedereen alles te vertellen over het dierdonorcodicil.

Wat is het dierdonorcodicil?

Via het dierdonorcodicil kan je jouw overleden huisdier doneren aan de wetenschap. Jaarlijks worden in Nederland ruim 20.000 proefdieren gebruikt voor onderwijsdoeleinden. Je kan je voorstellen dat studenten diergeneeskunde precies moeten weten hoe een dier er van binnen uitziet en dat ze moeten leren hoe je een dier opereert. Tot 2010 werden hier proefdieren voor gebruikt. Maar toen hebben de Universiteit van Utrecht en stichting Proefdiervrij de koppen bij elkaar gestoken en bedacht; “Je kan als mens besluiten dat je, nadat je overleden bent, je lichaam ter beschikking stelt aan de wetenschap. Waarom kan dat niet met onze huisdieren?’ Het dierdonorcodicil was geboren! Sinds die tijd worden er geen proefdieren meer gebruikt voor anatomisch onderwijs.

Aandacht van groot en klein

Onze stand werd goed bezocht. De grote publiekstrekker waren  de verschillende voorbeelden van de zogenaamde plastinaten, die we meegebracht hadden. Plastinaten zijn duurzame modellen die gemaakt worden van overleden dieren. Ze kunnen wel tientallen jaren meegaan en redden daardoor honderden dieren. Het was bijzonder om de verschillende reacties van vooral de kinderen te zien.

weekdn wetenschap, plastinaten, plastinaat, dierdonorcodicil

Sommigen vonden de plastinaten maar heel  griezelig en anderen helemaal niet. Ze wilden de plastinaten aanraken en wilden er juist alles over weten. Na onze uitleg stelde een moeder haar dochtertje de vraag; “Is het niet verschrikkelijk mooi dat een dier een ander dier kan redden op deze manier? Zullen wij Snuffie ook doneren als hij overleden is?” Het dochtertje antwoordde; ja, dat vind ik mooi, maar nu nog niet hoor!”