Goed nieuws! Het aantal dierproeven bij de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht is vorig jaar gedaald. Dat blijkt uit hun gezamenlijke jaarverslag.

Beide instituten werken al jaren aan het verminderen van dierproeven. In 2019 richtten de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht de werkgroep TPI Utrecht op,  die zich bezighoudt met het stimuleren van proefdiervrij onderzoek. Met succes, want in 2019 zijn er 696 minder dierproeven gedaan dan in het jaar ervoor.

cavia iris sijbom universiteut utrecht umc

Het aantal dierproeven bij de Universiteit Utrecht en UMC Utrecht is van 19.774 gedaald naar 19.078. Foto © Iris Sijbom

Minder dierproeven door onderzoek vooraf te registreren

Een manier waarop de twee instellingen het gebruik van proefdieren willen verminderen, is met het promoten van registratie vooraf van proefdieronderzoek. Hiermee kan worden voorkomen dat dierproeven dubbel worden gedaan.
Het dubbel doen van proeven op dieren is een bekend probleem in de wetenschap: negatieve of neutrale onderzoeksresultaten worden namelijk niet altijd gepubliceerd. Dit betekent dat veel gefaalde dierproeven continu herhaald worden.

“We leren van elkaar.”

Wim de Leeuw, hoofd van de Instantie voor Dierenwelzijn (IvD), weet dat samenwerking de sleutel tot succes is. Wim: “We leren van elkaar. Aan polarisatie heb je niets; als je in gesprek blijft, bereik je het meeste voor mens en dier. Zo krijgen we al jaren overleden huisdieren via het Dierdonorcodicil (DDC) van Proefdiervrij, die elk een proefdier kunnen vervangen.”

Ook zetten de twee instanties zich dit jaar in voor het herplaatsen van ex-proefmuizen en ratten. Samen met knaagdierenopvang Het Knagertje en Animal Rights hebben ze 155 muizen en 2 ratten kunnen herplaatsen.

Wim: “Het zijn kleine aantallen, maar elk dier telt. En het worden er in 2020 aanzienlijk meer.”

Invloed van corona op het aantal proefdieren nog onbekend

De coronacrisis heeft veel invloed op het aantal proefdieren in Nederland (en wereldwijd). Volgens Wim de Leeuw is een stijging of daling nog niet te voorspellen.

Wim: “Aan de ene kant worden er extra dierproeven gedaan voor corona onderzoek. Aan de andere kant zie je dat onderzoek en onderwijs met dieren is uitgesteld door de lock-down. Dat soort invloeden zullen elkaar voor een deel opheffen. Wat dit precies zal betekenen voor de totale aantallen, kunnen we nog niet overzien.”

*bron: https://www.ivd-utrecht.nl/