Al 40 jaar staat 24 april wereldwijd in het teken van proefdieren
Stichting Proefdiervrij wil meer aandacht voor deze belangrijke dag in Nederland

 

Wereldproefdierendag wordt sinds 1979 jaarlijks op 24 april gehouden als wereldwijd protest tegen het gebruik van proefdieren. Ook de Verenigde Naties heeft deze dag erkend. Stichting Proefdiervrij zet zich vanuit Nederland in tegen het gebruik van proefdieren. De stichting noemt het niet meer van deze tijd dat er dieren worden gebruikt voor onderzoek en stelt dat door aangepaste wetgeving en innovatiever onderzoek, proefdieren overbodig zijn.

In Nederland worden jaarlijks een half miljoen proefdieren ingezet terwijl onderzoek zonder proefdieren duurzamer is en betere resultaten geeft. Stichting Proefdiervrij wil daarom meer aandacht voor deze dag en verwijst dan ook naar de schokkende cijfers omtrent dierproeven die momenteel alleen al in ons land gedaan worden. Zie hier het meest recente rapport vanuit de NVWA, de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit.

Debby Weijers, directeur Proefdiervrij: “Mensen weten meestal wel dat er muizen en ratten worden ingezet voor experimenten, maar dat ook paarden, vissen, katten, honden en cavia’s worden gebruikt is relatief onbekend. Daarom willen we op deze dag het statement maken dat dieren in onderzoek niet langer nodig zijn; het kan anders! Anno 2018 beschikken we over wetenschappelijke technologieën die proefdieren kunnen vervangen. Dit is een belangrijke boodschap, zeker op een dag als vandaag.“

Proefdiervrij zet zich in om met diverse partijen, waaronder de politiek, de wetenschap, ondernemers, de overheid en de maatschappij in gesprek te blijven. Meer financiële middelen voor proefdiervrije methoden en aangepaste wetgeving rondom het testen van producten zijn hierbij essentieel. Weijers: “Ons doel is dat deze dag met de juiste inspanning van deze partijen niet nog eens veertig jaar hoeft te bestaan!”

Proefdiervrije cosmetica

Sinds maart 2013 ligt op dieren geteste cosmetica niet meer in de Europese schappen. Het resultaat van een langlopende lobby waar Proefdiervrij een doorslaggevende rol in heeft gespeeld. Hierdoor worden er jaarlijks duizenden dieren minder ingezet. De volgende stap is verbetering in de wetenschap zoals het doen van veiligheidstesten en het ontwikkelen van medicijnen. Maar ook in het onderwijs worden nog zo’n 15000 proefdieren op jaarbasis gebruikt.

Dierdonorcodicil

Wat bij het grote publiek nog vaak onbekend is, is dat Nederlanders zelf ook een bijdrage kunnen leveren aan het vervangen van dierproeven. Namelijk via het dierdonorcodicil. Met dit project kan een overleden huisdier gebruikt worden voor anatomie onderwijs en training van chirurgische vaardigheden aan studenten Diergeneeskunde. Universitair hoofddocent Faculteit Diergeneeskunde Utrecht dr. Claudia Wolschrijn is hierover positief en ziet goede resultaten: “Het ter beschikking stellen van huisdieren is van groot belang: het is de enige manier om dit onderwijs aan toekomstige dierenartsen goed uit te voeren, zónder hierbij proefdieren te gebruiken”.