Chinese wetenschappers van de Universiteit van Shanghai hebben weer apen gekloond voor onderzoek. De onderzoekers kloonden ditmaal 5 ‘nakomelingen’ uit een makaak die aanleg heeft om bepaalde ziektes te ontwikkelen. De onderzoekers wisten deze eigenschap bovendien te ‘versterken’. De gekloonde apen worden ingezet voor onderzoek naar kanker, slaapstoornissen, alzheimer en depressie.

Resultaten niet vertaalbaar naar mensen

Wij zijn verbijsterd over deze onderzoeken. Onderzoek naar alzheimer en kanker is heel goed mogelijk met proefdiervrije methoden. Er zijn inmiddels goede testmethoden op basis van menselijke cellen ontwikkeld.

Debby, directeur van Proefdiervrij: “Resultaten uit onderzoeken met apen zijn lang niet altijd vertaalbaar naar de mens. Ik ben ervan overtuigd dat dit ook geldt voor onderzoek naar depressie en slaapproblemen. Juist bij deze problemen zijn omgevingsfactoren zó belangrijk en deze kun je niet nabootsen in proefdieronderzoek. “

Investeren in proefdiervrije methoden

Veel beter zou het zijn om het geld dat nu gestopt wordt in het klonen van apen, te gebruiken voor verder onderzoek naar proefdiervrije methoden. Dat levert testresultaten op die direct op de mens toepasbaar zijn.

De onderzoekers uit China spreken wel de verwachting uit dat de resultaten van het aaponderzoek nieuwe inzichten oplevert, maar over de vertaalbaarheid van de resultaten naar mensen wordt niet gesproken.

Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen rond proefdiervrij onderzoek.  Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg ons op Facebook.