Dit jaar was Proefdiervrij goed vertegenwoordigd tijdens de Nijmeegse Vierdaagse: er liepen maar liefst drie mensen voor de proefdieren! Onze vrijwilligster Sonja Tepper liep de vijftig kilometer en onze collega’s Angelica en Debby liepen samen de veertig kilometer per dag. Alle drie bereikten ze op 21 juli de finish, een fantastische prestatie! In deze blog vertelt ieder over haar ervaringen tijdens de Nijmeegse Vierdaagse.

Sonja: ‘Waarom doe ik dit mijzelf aan?’

Wat was het weer een happening; de Vierdaagse 2017! En wat was ik blij dat de route van vijfenvijftig kilometer er niet bijzat dit jaar. Want dan was ik ‘m gewoon weer gaan lopen, terwijl ik me nu toch echt niet meer kon voorstellen hoe mij dat vorig jaar gelukt is. Het was nu al afzien, mede door tekort aan slaap en natuurlijk wederom de extreme weersomstandigheden. Voor de deelnemers die vijftig kilometer moeten lopen, zat er een extra lus in de route van tien kilometer. Dat brak velen op. Daar hoorde je de andere lopers onderweg over steunen en kreunen en uiteraard voelde ik dat zelf ook zo. Maar dan keek je elkaar even in de ogen, waarna je beiden in de lach schiet. Want tja, je zal het ermee moeten doen. “Waarom doe ik dit mijzelf aan?”, zei een loper. Dat vroeg ik mijzelf ook wel eens af, maar ik had mijn antwoord klaar: voor de proefdieren, voor Proefdiervrij! En zo haalde ik mezelf weer over de finish met de hulp van dat fantastische toejuichende publiek.

Mijn doel was net als vorig jaar om Proefdiervrij meer onder de aandacht te brengen op de Vierdaagse. Na wat knutselwerk had ik duidelijk op mijn shirts staan waar ik voor wandelde. Het publiek en de medelopers lazen de tekst hardop van mijn shirt. Vervolgens kreeg ik dan complimenten en een duim omhoog en riepen zij mij zelfs na (dat moest wel omdat ik zo snel liep): “Goed doel! Super dat je daar voor loopt! Zet hem op!” Ik hoop dan ook van harte dat ook dit extra stukje bewustwording zijn vruchten af mag werpen!

Angelica: “Alles geven voor de proefdieren”

Dit jaar liep ik samen met Debby de Nijmeegse Vierdaagse en wat was het toch een bijzondere ervaring! Voor mij was dit de eerste keer dat ik de Vierdaagse liep en het was voor mij wel echt afzien. De eerste dag liepen Debby en ik vlotjes richting de finish, maar tijdens de tweede dag kreeg ik veel last van mijn voeten. Zoveel last, dat ik niet wist of ik de Vierdaagse wel uit kon lopen. Maar ondanks de pijn wilde ik doorzetten, voor de proefdieren!

Uiteindelijk heb ik de Vierdaagse uitgelopen en dat is iets waar ik heel trots op ben! Debby en ik haalden tot nu toe € 1324,- euro op voor de proefdieren, een ontzettend mooi bedrag. Naderhand vroegen veel mensen of ik de Vierdaagse nog een keer zou lopen. Daarop antwoordde ik heel resoluut ‘nee!’. Maar nu we weer twee weken verder zijn en ik ondertussen weer redelijk ben opgeknapt, merk ik dat ik toch al een beetje aan het bijdraaien ben. En wie weet, heel misschien, sta ik de volgende keer toch weer bij de start om nóg een keer alles te geven voor de proefdieren…

Debby: “Wat was het toch een feest!”

De meeste van mijn vrienden en familie verklaarden me helemaal voor gek dat ik de Nijmeegse Vierdaagse ging lopen. Maar ach, wat was het een geweldig feest! Natuurlijk had ik last van moeie voeten en een stijf lijf, maar ik denk dat dat ook wel mag na vier maal veertig kilometer!

Zelfs ’s ochtends om vijf uur was het al erg gezellig met de aangeschoten feestvierders die uit de kroeg waren gerold en alle lopers nog eens flink toejuichten. Met een bakje koffie en iets lekkers dat ik door zoveel toeschouwers kreeg aangeboden, was het prima wakker worden in de mooie omgeving van Nijmegen.  Eenmaal op pad is er al snel overal muziek en kwam ik erachter dat ik stiekem best veel Nederlandse nummers mee kan zingen (terwijl Nederlandse muziek toch echt niet mijn genre is ;-)).

Petje af voor Angelica: ik vind het zo ontzettend knap dat ze de Vierdaagse heeft uitgelopen, ondanks de pijn aan haar voeten. Als ik aan het einde van de dag zag hoe moeilijk ze liep vroeg ik me vaak af; ‘hoe doe je dit?!’.  Maar ze heeft het geflikt! En natuurlijk een grote pluim voor Sonja; ook zij heeft het zwaar gehad, maar zij liep elke dat gewoon nog eens tien kilometer meer dan wij! Het was echt een geweldige ervaring om samen met Angelica en Sonja voor de proefdieren de Vierdaagse te lopen, bedankt!