Regelmatig zie je op onze website nieuwe projecten verschijnen. Dit zijn allemaal proefdiervrije projecten die wij financieel ondersteunen omdat ze een belangrijke bijdrage leveren aan het vervangen van proefdieren. In deze blog wil ik je graag in het kort uitleggen hoe we de projecten kiezen en wat daarbij belangrijk is.

Samenwerking met ZonMw

We hebben een nauwe samenwerking met ZonMw, de organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie. Samen met Erica van Oort (programmasecretaris van het programma Meer Kennis met Minder Dieren) stellen we voorwaarden op waaraan een onderzoek moet voldoen om voor financiering in aanmerking te komen. Deze informatie (een zogenaamde call) wordt online geplaatst op de website van ZonMw. Op dat moment kunnen onderzoekers een onderzoeksvoorstel indienen. Voor de inhoudelijke beoordeling wordt een commissie gevormd die bestaat uit experts op het gebied van alle mogelijke onderzoeksgebieden. Deze commissieleden beoordelen de voorstellen op wetenschappelijke kwaliteit en relevantie.

Vergaderen met experts

Als de commissie alle voorstellen heeft bekeken, is het onze beurt; samen met de groep experts bespreken we alle aanvragen. Bij deze vergaderingen ben ik ook aanwezig. Mijn rol is vooral om steeds het maatschappelijk belang te benadrukken. De vraag die ik daartoe vaak stel is: ‘gaat dit project proefdieren vervangen?’ Aan het einde van de vergadering wordt besloten welke projecten goed genoeg zijn om subsidie aan toe te kennen. Op dat moment weet ik welke projecten wetenschappelijk gezien goed genoeg zijn. Maar er zijn nog meer voorwaarden van belang voordat Proefdiervrij meefinanciert.

Motivatie is het allerbelangrijkst!

Als bekend is welke projecten ZonMw zal financieren, gaan wij kennismaken met de onderzoekers. Het is voor ons heel erg belangrijk dat iemand intrinsiek gemotiveerd is om te laten zien dat proefdiervrije methoden beter werken dan proefdieren. En men moet bereid zijn om met ons een interview te doen en een video op te nemen. Het is niet erg als onderzoekers daar nog geen ervaring mee hebben, maar als ze maar willen! Wij worden blij van onderzoekers die de hele wereld willen vertellen dat ze proefdiervrij onderzoek doen.

Mooie herinnering

Toen ik net bij Proefdiervrij werkte, ging ik mee naar een interview met Robert Passier  Hij heeft ons een paar uur lang van alles verteld over zijn onderzoek. Hij was zo enthousiast! Hij had zelfs een mooi filmpje en we namen een kijkje in zijn lab. Volgens mij zijn we wel een halve dag bij hem op bezoek geweest en ik kwam echt stuiterend naar buiten: zijn enthousiasme werkte zo aanstekelijk! Op zo’n moment weet ik: ja, dit onderzoek (en deze onderzoeker) moeten we ondersteunen!

Steeds grotere impact

Het is ontzettend motiverend om te merken dat steeds meer wetenschappers ons weten te vinden en graag met ons samenwerken. Zo wordt onze impact steeds groter. Neem nou Katja Wolthers; in eerste instantie leerden we haar kennen omdat ze ons mailde; ze vroeg zich af of we iets voor elkaar konden betekenen. Pas later zijn we een project van haar gaan financieren. Katja is echt zo’n onderzoeker die super gemotiveerd is om een bijdrage te leveren aan een proefdiervrije wereld! Niet alleen binnen de wetenschap, maar ook richting de maatschappij. Ze staat altijd vooraan als we onderzoekers vragen iets te presenteren, bijvoorbeeld aan onze donateurs. Dat is zo mooi om te zien!

In de aankomende weken zullen we via onze facebook pagina een overzicht geven van de projecten die we op dit moment financieren. Houd ons in de gaten!