Als iemand vraagt waar ik werk en ik antwoord ‘Proefdiervrij’, dan zie ik vaak een verbaasde blik. “Proefdiervrij, hoezo? Dierproeven voor cosmetica worden toch al lang niet meer gedaan in Nederland?” Dan leg ik uit dat dit klopt, deze dierproeven zijn in Nederland verboden. Maar veel mensen weten niet dat dierproeven – ook in Nederland! – nog om veel meer redenen gedaan worden.

Honden als proefdieren

In de zoektocht naar medicijnen en in veiligheidstesten worden er in ons land jaarlijks gemiddeld 500.000 dieren gebruikt in onderzoek. En niet alleen op de bekende witte muizen: een deel van deze dierproeven worden gedaan op honden.

Als hondeneigenaar vind ik het een heel akelig feit dat er jaarlijks nog honderden honden als proefdier worden ingezet. Ik moet er niet aan denken dat er allerlei pijnlijke testen gedaan worden op mijn eigen viervoeter – of op enig ander dier.

De verbazing is na mijn uitleg vaak nog groter. Maar gelukkig kan ik ook vertellen dat een toekomst zonder proefdieren zeker haalbaar is.

Samen sterk

Samen met onze donateurs kunnen we daadwerkelijk het verschil maken voor proefdieren wereldwijd. Dankzij hun steun kunnen wij wetenschappers de mogelijkheid geven om alternatieven te ontwikkelen, die dierproeven overbodig maken.

En dat is precies wat dr. Twan de Vries van het LUMC doet. Het vooruitstrevende hartmodel dat hij ontwikkelt, zal helpen om hartritmestoornissen tijdig op te sporen en te behandelen. En omdat het model op gekweekte hartcellen is gebaseerd, worden honderden honden veel proefdierleed bespaard.

Daarom van Semsi en mij een grote HOERA voor Twan!

els semsi honden
Els met hond Semsi

Ik ben enorm trots om te mogen werken voor Proefdiervrij, maar hoe mooi zou het zijn als ik straks kan zeggen: “Ik werk niet meer bij Proefdiervrij, want er worden geen proefdieren meer gebruikt!”?

Samen blijven we ons inzetten tot dit doel bereikt is.

Honderden honden als proefdier

Jaarlijks worden in Nederland 1.016 dierproeven op honden gedaan, met name voor hartonderzoek. Dit kan anders! Dr. Twan de Vries ontwikkelt een proefdiervrij hartspiermodel dat honderden honden in dierproeven kan vervangen. Doneer nu en red een hond!