“Stop met testen op dieren, gebruik gevangenen”

Helaas zie ik dit argument nog dagelijks op social media gebruikt worden in discussies over proefdieren. Onze organisatie (en dat geldt ook voor mijzelf) heeft respect voor dier én mens, zonder uitzonderingen. Bovendien zijn onze onderzoekers soms al zo ver dat beide niet nodig zijn.

Sinds 1 april werk ik precies 2 jaar bij Proefdiervrij; eerst als social media medewerker en nu als communicatieadviseur. Het is dankbaar werk, ik mag mij inzetten voor een betere wereld (voor dieren én mensen) en ik mag anderen naar hartenlust inspireren om met ons mee te doen.

En dat we niet alleen staan, dat had ik op mijn eerste werkdag al gelijk door. Ik plaatste een bericht op Facebook waarin ik mijzelf voorstelde en de reacties stroomden binnen: “Welkom! Ik steun jullie al jaren, op naar een proefdiervrij Nederland!” en “Toi toi toi bij Proefdiervrij”.

“Respect hebben wij voor mens en dier. Ongeacht zijn of haar religie, levensstijl of afkomst”

Maar toch las ik, tussen deze bemoedigende berichten, ook meerdere keren het gevangenen-argument: “Stop met testen op dieren, er zitten genoeg mensen in de gevangenis”. En je kan je voorstellen hoe opgelucht ik was toen ik er bij navraag achterkwam dat mijn nieuwe werkgever er precies zo over denkt als ik; respect hebben wij voor mens en dier. Ongeacht zijn of haar religie, levensstijl of afkomst.

Het direct testen van medicijnen op mensen en dieren is trouwens niet alleen onethisch; het is niet eens nodig! De onderzoekers van wie wij de projecten financieren, werken met modellen die onze organen perfect nabootsen. Dit betekent niet alleen beter vertaalbare resultaten, maar ook sneller en goedkoper onderzoek. En er komt geen mens of dier aan te pas.

Voor deze onderzoeken zijn proefdieren en proefpersonen niet nodig. Check onze proefdiervrije projecten!

Meepraten op social media?

Wij gebruiken onze social media om onze volgers op de hoogte te houden over (proef)dieren, nieuwe proefdiervrije innovaties en zoveel mogelijk inspirerende verhalen van proefdiervrije wetenschappers te delen. Volg jij ons al?

Je vindt ons op Facebook, Twitter en Instagram @proefdiervrij!