Op 27 mei vond ons symposium “Plooien en Vouwen” plaats! Een bijzondere dag die geheel in het teken stond van het thema risico’s. Iedereen krijgt namelijk met risico’s te maken, maar hoe benaderen wij deze risico’s eigenlijk? Wij nodigden drie fantastische sprekers uit die antwoord gaven op deze vraag, waaronder Jan de Dood (directeur van de Rabobank kop van Noord-Holland) en prof. Jacqueline Broerse (hoogleraar innovatie en communicatie). Met veel enthousiasme heb ik naar hun lezingen geluisterd die mij niet alleen inzicht gaven over hoe men met risico’s omgaat, maar mij ook inspireerde om anders naar risico’s te kijken!  

 

Mooie statements door Jan de Dood

Voor Proefdiervrij houd ik mij bezig met het werven van fondsen. De financiële wereld is voor mij dus een heel interessant onderwerp. Ik heb dan ook geboeid zitten luisteren naar de lezing van Jan de Dood.

Wat mij vooral erg aansprak waren zijn statements die hij door de gehele lezing had verwerkt. Het stuk uit zijn lezing over de financiële crisis sprong er voor mij echt uit. Zo zei Jan de Dood dat wij op een nieuwe manier tegen crisissen aan moeten kijken. Hij gaf daar ook een mooie nieuwe definitie bij, namelijk:

 

Crisis; een transitie waarbij het functioneren van een stelsel fundamenteel verandert.


Outside of the box

Een term die erg vaak voorbij kwam is het ‘outside of the box’ denken en dit is dan ook waar deze dag voor mij voor stond. Door te luisteren hoe andere mensen uit andere vakgebieden risico’s benaderen krijg je weer nieuwe energie om de doelstelling voor Proefdiervrij te verwezenlijken. De definitie sluit dan ook erg mooi aan bij wat wij willen bereiken. Ik zeg de schouders eronder!

 

Belang van goede publieksvoorlichting

Ook heb ik met veel plezier naar de lezing van prof. Jacqueline Broerse zitten luisteren, waarin zij aangaf dat de manier waarop er gecommuniceerd wordt over risico’s veel invloed heeft op de manier waarop de maatschappij over bepaalde risico’s denkt. Binnen onze organisatie speelt communicatie een ontzettend belangrijke rol in het bereiken van ons doel. Door te communiceren over de mogelijke risico’s van dierproeven, willen wij de maatschappij laten zien dat het veel beter is om humane modellen te gebruiken, omdat deze modellen veel betere resultaten opleveren. Mensen hierover informeren is dan ook een van onze belangrijkste taken, een taak die wij met hart en ziel uitvoeren!

 

Inspiratie

Beide lezingen hebben mij niet alleen ontzettend veel geleerd, maar ook geïnspireerd. Om iets te kunnen veranderen, moet je outside of the box denken, iets wat ik zeker ga toepassen in mijn werk! Volgende week kan je de laatste blog over de donateursdag lezen. In deze blog schrijft Debby over het innovatieve proefdiervrije onderzoek van prof. Aldert Piersma. Nieuwsgierig naar zijn onderzoek? Houd dan onze website in de gaten!