Begin augustus las ik over een onderzoek naar het effect van het medicijn Ritalin op kinderen. Uit het onderzoek, uitgevoerd aan het Amsterdams Medisch Centrum, blijkt dat de hersenen van kinderen anders op Ritalin reageren dan de hersenen van volwassenen. Maar waarom weten we dat nu pas?

 

Nieuw medicijn

Voordat een medicijn als Ritalin op de markt wordt gebracht, is het uitgebreid getest. Verplichte dierproeven zijn onderdeel van het traject om een nieuw medicijn goedgekeurd te krijgen. Over het algemeen worden voor deze proeven alleen mannelijke, volwassen dieren gebruikt.

 

Een dier is geen mens

Dierproeven worden gedaan vanuit de gedachte dat ‘hoe iets werkt bij een dier’, ook zo werkt bij een mens. Maar dat is niet zo, een dier is nu eenmaal geen mens! Daar zit sowieso al een groot verschil en daarnaast kan het belang van leeftijd, geslacht, erfelijke eigenschappen etc., niet zomaar achterwege gelaten worden! Dat gebeurt nu wel. Hoe kunnen we de resultaten uit een proef met mannelijke, volwassen muizen, die een hartslag hebben van zeshonderd slagen per minuut, überhaupt vertalen naar de mens? Ik ben ervan overtuigd dat deze vertaalslag onmogelijk is.

 

Persoonlijke informatie

Het mooi nieuws is; we kunnen inmiddels veel beter! Bijvoorbeeld door gebruik te maken van “personalised medicine”. Dat houdt in dat in onderzoek gebruik wordt gemaakt van menselijke cellen en weefsels. Van elke individuele patiënt worden alle persoonlijke eigenschappen meegenomen. Inclusief leeftijd, geslacht en erfelijke informatie!

 

Onderzoek naar mensen

En wat te denken van de kracht van zogenaamd epidemiologisch onderzoek? Dit onderzoek onder bevolkingsgroepen heeft al heel veel belangrijke kennis opgeleverd. Het feit dat er een relatie bestaat tussen roken en longkanker, dat een hoog cholesterolgehalte het risico op hartafwijkingen verhoogt en dat mensen met een hoge bloeddruk meer risico lopen op het krijgen van een beroerte. Deze kennis is niet verkregen uit dierproeven, maar uit onderzoek onder grote groepen mensen! De recente kennis dat Ritalin een ander effect heeft op kinderen dan op volwassenen, komt ook niet uit een dierproefÂ…. maar uit onderzoek bij mensen zelf! Dit is dus weer zoÂ’n voorbeeld waaruit blijkt dat we allemaal beter worden van proefdiervrij onderzoek.