Op 27 mei was het zover. Er moesten nog wat stoelen worden rechtgezet en microfoons gecheckt, maar toen konden de deuren van de aula van het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht worden geopend. Ons symposium ‘Plooien en vouwen’ kon van start gaan! Een mooiere plek voor ons symposium was haast niet denkbaar. Het is ook een bijzondere historische plek. Hier werd namelijk, in het jaar 1579, de Unie van Utrecht ondertekend, dat is een gebeurtenis die beschouwd wordt als het begin van de Nederlandse staat. In deze prachtige middeleeuwse zaal krijg je dus een heleboel sfeer cadeau!

 

Van spandoek naar samenwerking

Een kleine honderd mensen namen plaats in de zaal. Marja Zuidgeest, onze directeur, heette iedereen van harte welkom; ‘Het is alweer een flink aantal jaren geleden dat Proefdiervrij voor de ingang van het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht stond. In die tijd stonden wij nog buiten en waren we gewapend met de nodige spandoeken. En nu sta ik binnen, om hier achter de microfoon het startschot te geven voor een symposium dat gezamenlijk is georganiseerd door de Universiteit Utrecht, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en stichting Proefdiervrij. Dit laat mooi zien welke ontwikkeling we hebben doorgemaakt nu we het vervangen van proefdieren tot een gemeenschappelijk doel hebben gemaakt.’

 

Plooien en vouwen

Centraal in dit symposium stond het onderzoek van prof. dr. Aldert Piersma. Ik was een beetje benauwd of deze materie ni052716-SymposiumUtrecht-0245et erg ingewikkeld was om in een symposium te behandelen. Een week eerder was ik bij hem op bezoek om hem het interview af te nemen dat in ons komende magazine komt te staan. Ik had er een behoorlijke kluif aan om de complexe materie begrijpelijk samen te vatten. Gelukkig bleek mijn angst volkomen onterecht!

 

Originele uitleg

Over de inhoud van de lezingen lees je meer in de blogs van mijn collega’s, deze blogs krijg je de komende tijd nog te lezen. Wat ik niet kan laten om al te verklappen is dat Aldert Piersma, door ervoor te zorgen dat iedereen letterlijk aan het plooien en vouwen sloeg, een wel heel originele manier had bedacht om zijn onderzoek te illustreren!

 

In de vissenkom

Na afloop van de lezingen startte de ‘fishbowl’. Dat is een discussievorm waarbij een beperkt aantal sprekers in het midden van de zaal plaatsneemt. Als iemand uit de zaal wil reageren of iets wil vragen, tikt hij een van die sprekers af en neemt hij diens plaats in. Onder leiding van een goede gespreksleider levert dat een boeiende discussie op!

 

 

Een nieuwe Unie van Utrecht!

Dit symposium was een samenwerking tussen de Universiteit Utrecht, het RIVM en stichting Proefdiervrij. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat de wetenschap, de overheid en Proefdiervrij hier de handen in elkaar sloegen om er gezamenlijk voor te gaan zorgen dat proefdieren worden vervangen. Mijn wens is dat ook deze samenwerking van groot historisch belang zal blijken. Dat in de toekomst duidelijk zal worden dat de datum van deze nieuwe Unie van Utrecht in de geschiedenisboekjes terecht komt als het startpunt van de grootscheepse wereldwijde vervanging van proefdieren!

 

Daar doen we het voor

052716-SymposiumUtrecht-0346Marja sloot het evenement af met een dankwoord aan alle sprekers en aanwezigen en vertelde terloops nog een anekdote over haar twee katten. ‘En dan kijk je naar die dieren waar je je verantwoordelijk voor voelt en waar je van houdt. Dan weet je weer dat ieder dier met respect behandeld zou moeten worden. Het ging vandaag over complexe zaken, maar dat is eigenlijk toch de belangrijkste drijfveer waarvoor we dit werk uiteindelijk doen’.