Deze week staat in het teken van de kankerbestrijding. Voor mij speelt onderzoek daarnaar een belangrijke rol. Het mooie van mijn werk is dat ik veel over mijn passie mag schrijven; proefdiervrij onderzoek. In mijn werk spreek ik veel bijzondere mensen. Een van deze mensen is dr. Marjolein van Driel.

Dr. Marjolein van Driel doet samen met prof. dr. Hans van Leeuwen (Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam) onderzoek naar de ontwikkeling van een proefdiervrij humaan in-vitro model om uitzaaiingen van kanker naar het bot te bestuderen. Wij spraken Marjolein over haar interesse, haar motivatie en de toekomst.

 

Interesse

Op mijn vraag waar de interesse van Marjolein naar kankeronderzoek vandaan komt, gaf zij het volgende antwoord: “Kanker is een afschuwelijke ziekte waarbij in veel gevallen nog geen genezing mogelijk is. Ik wil graag meer te weten komen over de processen die een rol spelen bij kanker en van daaruit proberen om nieuwe therapieën te ontwikkelen. Dit is voor mij heel dankbaar onderzoek. Mijn interesse ligt met name bij het proces waarbij kankercellen vanuit de oorspronkelijke tumor uitzaaien (metastaseren) naar andere plaatsen in het lichaam, zoals naar het bot.Door de complicaties aan het bot veroorzaakt door de kankercellen overlijden patiënten. Wij richten ons met het onderzoek op het verbeteren van de botomgeving, om van daaruit de kankercelgroei te kunnen tegengaan.”

 

Motivatie proefdiervrij onderzoek

“Onderzoek waarbij proefdieren worden gebruikt heeft twee belangrijke nadelen; Naast het leed van de dieren gaan in veel gevallen processen anders in een muis dan in een mens. Onderzoek bij dieren kan dus niet altijd direct vertaald worden naar de humane situatie. Bij proefdiervrij onderzoek ligt dat heel anders, bovendien kunnen we met het proefdiervrije botmetastase model veel meer in detail kijken naar specifieke interacties tussen de cellen op verschillende momenten van cel ontwikkeling.”

 

Toekomst

“Ik zie wel steeds meer dat onderzoekers gaan werken met kweekmodellen gebaseerd op humane cellen/weefsel. Ook hoop ik dat er nog meer financiering kan komen voor dit soort projecten, omdat het nu nog heel moeilijk is om geld te krijgen ter ondersteuning. Ik ben daarom ook heel blij dat Proefdiervrij en ZonMw samenwerken om proefdiervrij onderzoek te financieren en daardoor een kans geven aan wetenschappers zoals mijzelf.”

 

Ik wil Marjolein graag bedanken voor haar inspirerende woorden.