Afgelopen zondag heb ik gebiologeerd zitten kijken naar de tweede aflevering van ‘Negen maanden in de maak’. In deze documentairereeks wordt de ontwikkeling van het ongeboren kind gevolgd. Het is fascinerend om te zien hoe cellen zich voor het eerst delen en om te zien hoe uit die cellen weer nieuwe soorten cellen ontstaan. Al die nieuwe cellen moeten op de juiste plek terecht komen waardoor zich een proces voltrekt van groeien, plooien en vouwen. Het is cruciaal dat elke deling en verplaatsing precies volgens het boekje verloopt want bij de geringste afwijking heeft dat ernstige gevolgen voor de ontwikkeling van het kind. We weten allemaal dat hazelippen of open ruggetjes kunnen ontstaan, maar er kan nog zoveel meer mis gaan. Als je ziet hoeveel risicovolle momenten voorbij komen alleen al in de eerste weken van de zwangerschap, dan is het ongelooflijk dat het zo vaak goed gaat!

 

Een absolute aanrader!

Deze documentairereeks is om meer dan een reden een absolute aanrader. Allereerst omdat het op een heel begrijpelijke en prettige manier enorm complexe informatie verheldert, maar ook omdat het een prachtige inleiding vormt voor de donateursdag die Proefdiervrij op 27 mei aanstaande organiseert. Op deze middag wordt onder meer verteld over nieuw proefdiervrij onderzoek waarin kennis uit de embryologie wordt gecombineerd met kennis over chemische stoffen, zoals medicijnen. Door de koppeling van deze twee wetenschappen ontstaat de mogelijkheid om veel beter onderzoek te doen naar potentiële risico’s, let wel; zónder gebruik te maken van proefdieren!

 

Deze middag wil je niet missen

Centraal deze middag staan twee onderwerpen: de bescherming van het ongeboren kind tegen mogelijk schadelijke stoffen én het terugdringen van het aantal proefdieren. Mocht je denken dat dit een zware wetenschappelijke middag gaat worden, dan heb je het mis, want het wordt een wervelende presentatie die je niet wil missen!

Wil jij bij onze donateursdag aanwezig zijn? Meld je dan snel aan door een mail te sturen naar weijers@proefdiervrij.nl.

Deze middag is een gezamenlijk initiatief van Proefdiervrij, de Universiteit Utrecht en het RIVM.