Waarom ben ik nou zo teleurgesteld in het ambitieplan van het BPRC (primatencentrum in Rijswijk) om een reductie van 40% van het aantal proeven met apen te bewerkstelligen? Dit vroeg ik mij net op de fiets af. Ze hebben immers aangegeven dat doel wel te halen in 2025; goed nieuws, zou je zeggen! En toch ben ik duidelijk teleurgesteld. Aangekomen bij kantoor, stap ik van mijn fiets, en heb ik al veel helderder waarom mij dit niet lekker zit.

Maak ruimte voor proefdiervrije innovatie

Als Stichting Proefdiervrij pleiten wij voor het overbodig maken van dierproeven door proefdiervrije innovatie te stimuleren. In het plan van het BPRC is hier nergens sprake van. Wel van vermindering van dierproeven, maar niet van het ‘overbodig maken’. De wetenschappelijke vragen liggen er tenslotte nog steeds. Nu die niet meer met behulp van apen beantwoord worden, besluit het BPRC de vragen maar helemaal niet meer te beantwoorden. Maar we willen toch nog steeds weten hoe Aids precies ontwikkeld? En hoe we die vreselijke ziekte MS een halt kunnen toeroepen? Het is tegenwoordig geen kwestie meer van óf onderzoek met proefdieren, óf geen onderzoek. We kunnen nu juist het onderzoek verbeteren én proefdieren overbodig maken door in te zetten op proefdiervrije innovatie. Ik ben erg teleurgesteld in de houding van het BPRC ten opzichte van proefdiervrije innovatie.

Het is tegenwoordig geen kwestie meer van óf onderzoek met proefdieren, óf geen onderzoek.

Zoek elkaar op; kennis is kracht

Daarnaast kan ik er niet goed tegen dat  zij hun eigen expertise niet verbinden met de expertise van vele toponderzoekers in Nederland, op het gebied

close-up, organoid, organoids, microscoop, microscoopbeeld, blauw

Organoid onder een microscoop

van technologieën zonder proefdieren. Waarom staat in het plan niets over het inzetten van organoids voor onderzoek naar het Zika-virus? En waarom hebben zij geen contact gezocht met onderzoekers bij andere instituten die bijvoorbeeld onderzoek doen naar Alzheimer, zonder daarvoor apen te gebruiken? Ik ben ervan overtuigd dat we grote stappen kunnen zetten richting het overbodig maken van proeven met apen en tegelijkertijd wetenschappelijk onderzoek kunnen verbeteren. Maar dan moeten we samenwerken, onderzoeksgebieden verbinden en open staan voor een dialoog. En dat ontbreekt allemaal..

Laat je inspireren door Transitie Proefdiervrije Innovatie (TPI)

Reden nummer drie is dat ik binnen Transitie Proefdiervrije Innovatie (TPI) zoveel mooie dingen zie gebeuren; onderzoekers die echt dachten dat hun onderzoek alleen maar met behulp van proefdieren kon worden uitgevoerd, zien in dat technieken als organen-op-chips al ver genoeg zijn om proefdieren te vervangen. Ook zo mooi; onderzoekers uit totaal verschillende gebieden trekken samen op, om een model gebaseerd op menselijke cellen voor verschillende doeleinden bruikbaar te maken. Maar deze positieve inzet zie ik niet terug in het ambitieplan van het BPRC.

‘Ambitieplan’

Stiekem moet ik bijna lachen, elke keer als ik het opschrijf, ‘ambitieplan’: waar is de ambitie dan? Tegen het BPRC zou ik willen zeggen: kom maar op met dat ambitieplan om tot 40% reductie van het aantal proeven met apen te komen, ZONDER dat we minder onderzoek doen! Jullie slimme onderzoekers kunnen toch wel beter dan dit?!

Wat zo’n ambitieloos rapport en een frisse fietsrit al niet kunnen doen, het is mij nu wel duidelijk waarom ik er niet blij mee ben. Wat vind jij ervan? Reageer onder mijn tweet ↓