Daar stond ik dan: midden in een prachtige zaal, met een reusachtig vouwblad in mijn handen…Dit vouwblad heeft prof. Aldert Piersma als metafoor gebruikt. Een metafoor voor het gezamenlijke onderzoek naar “stoffen en prenatale gezondheidsbescherming” dat wordt uitgevoerd door de Universiteit Utrecht, het RIVM en Stichting Proefdiervrij. We zouden het bijna vergeten, maar dit onderzoek was immers de aanleiding van ons symposium op 27 mei! Nadat mijn collega Angelica en ik een kikker hebben weten te toveren uit het grote vouwblad (er was een beetje fantasie voor nodig!) sluit Aldert de middag knallend af met zijn presentatie.

 

Vouwen!

Hoe ontwikkel je een kikker uit een plat vouwblaadje? Door op het juiste moment en op de juiste manier het blaadje te vouwen! Aldert vertelt ons dat dat bij de ontwikkeling van een cel naar een baby eigenlijk niet anders is. We beginnen bij twee celletjes en door de juiste vouwen, ontstaat daaruit een compleet mens. Om op de juiste manier te vouwen, hebben we een duidelijk vouwplan nodig. In de ontwikkelingsbiologie is hier al veel onderzoek naar gedaan. Nog niet het hele menselijke vouwplan is bekend (wat ik heel intrigerend vind!), maar grote delen weten we al wel.

 

Menselijk vouwplan

De volgende vraag die Aldert ons stelt, is welke stoffen dat vouwplan kunnen beïnvloeden. Een voorbeeld: Ik vind het persoonlijk een hele geruststelling dat mijn zwangere vriendin geen alcohol drinkt, want we weten allemaal dat dat een negatief effect kan hebben op de ontwikkeling van haar baby. Maar hoe zit het nu met alle andere stoffen om ons heen? Alles wat we eten, drinken, inademen of aanraken; alles zou het vouwplan kunnen beïnvloeden. Aldert (en ik!) gelooft er heilig in dat het vouwplan van de mens uniek is en dat deze niet te vergelijken is met het vouwplan van een dier. Daarom zijn dierproeven niet het beste model om te onderzoeken of stoffen een invloed hebben op het plan, maar moeten we juist gebruik maken van in-vitro technieken en computermodellen die gebaseerd zijn op de mens.

 

Geslaagde middag

Het aanstekelijke enthousiasme van Aldert, zijn heldere uitleg en vastberadenheid om proefdiervrij onderzoek te doen gaven een bijzondere vibe aan de middag. Zelfs zijn familie was afgereisd naar Utrecht om dit mee te mogen maken. Mede dankzij Aldert ging ik met een blij en voldaan gevoel naar huis! Ik kan niet wachten tot de eerste resultaten van het gezamenlijke proefdiervrije onderzoek bekend worden en Aldert de Nederlandse wetenschap gaat veroveren!

Namens Proefdiervrij en de proefdieren wil ik iedereen onwijs bedanken voor de geslaagde middag! Jan, Aldert en Jacqueline; bedankt voor jullie mooie verhalen!