Student Dier-en Veehouderij Désiree Oudenaarden is met haar project Apro de winnaar geworden van de Wij Inholland Award 2018 voor het beste studentenproject.

Een nieuw gehemelte voor haar eigen hond

Het onderzoek van Désiree richtte zich op het scannen en printen van een nieuw gehemelte voor haar eigen hond. Désiree: ‘Mijn hond heeft een open gehemelte en is daarom geopereerd. Tijdens het herstel is er helaas weefsel afgescheurd. Bij mij ontstond het idee om het gehemelte in te scannen, een stuk weefsel te printen en dit te plaatsen in de mond van mijn hondje. Dat is gelukt!’

Vervangen van dierproeven

3D-scannen en -printen is ook voor de vervanging van dierproeven een veelbelovende techniek. Wij hebben de campagne van Désiree daarom van harte gesteund.

Het geldbedrag dat Désiree heeft gewonnen gaat ze gebruiken voor het onderzoek naar de mogelijkheden om levend weefsel te kunnen printen. Een dergelijke techniek zou een enorme stap vooruit zijn. Niet alleen voor dierenwelzijn, maar ook in het vervangen van proefdieren.

Levend weefsel printen

Saskia Aan, onze wetenschappelijk medewerker is ook enthousiast: ‘Weefsel kunnen printen met verschillende celtypen zou echt revolutionair zijn. Weefselonderzoek gebeurt nu vooral op restweefsel van operaties of uit weefsel waarvoor dieren gedood moeten worden. Menselijk weefsel kunnen printen zou veel proefdieren kunnen besparen.’