Is alle cosmetica in Nederland proefdiervrij?  In dit artikel geven we antwoord op al je vragen rond dierproeven en cosmetica.

In het kort:

  • Sinds 2013 geldt in Europa een verbod voor testen van cosmetica op proefdieren
  • Verbod geldt voor alle cosmetica
  • Het betreft een productie- en handelsverbod
  • Wereldwijd is nog een hoop verbetering mogelijk
  • Er gelden uitzonderingen in de Europese regelgeving
  • Check je favoriete merk op de dierproefvrije cosmeticalijst

Het Europese verbod op dierproeven voor cosmetica

Sinds 2013 geldt in Europa een verbod op het gebruik van proefdieren voor het testen van cosmetica. Dierproeven zijn niet toegestaan voor productontwikkeling en ook niet voor het testen van de veiligheid. Het verbod geldt niet alleen voor eindproducten, maar ook voor losse ingrediënten en het verbod geldt op testen wereldwijd. Proefdiervrij heeft heel hard gestreden voor dit verbod en wij zijn dan ook heel blij dat het verbod in 2013 van kracht is geworden. Tot 2013 werden er jaarlijks in Europa ongeveer 50.000 dierproeven uitgevoerd voor cosmeticadoeleinden.

Voor welke producten geldt dit verbod?

Het verbod geldt voor alle cosmeticaproducten. Denk bij cosmetica niet alleen aan make-up zoals eyeliner of foundation, maar ook aan huid- en haarverzorgingsproducten zoals shampoo en bodylotion. Ook tandpasta, deodorant, (scheer)zeep, aftershave en zonnebrandproducten vallen onder de wet. Eigenlijk alles wat valt onder persoonlijke verzorging en make-up. Het is een breed palet aan producten waarbij dierproeven verboden zijn.

Heel goed nieuws dus, maar dit is niet het hele verhaal.

China; proefdiervrije merken en dierproefvrije producten

Zijn dierproeven in Europa verboden, in China zijn ze juist verplicht. Elk product van een buitenlandse producent dat in China in de winkels ligt, moet van de Chinese overheid op dieren worden getest. Het product dat in Europa zonder dierproeven op de markt is, wordt in China dus wél getest op dieren. Deze verplichting geldt in China overigens niet voor producten die alleen online worden verkocht.

Je kunt je afvragen of, zodra een product ook in China in de winkel ligt, nog wel proefdiervrij verkocht kan worden in Europa. Het product was proefdiervrij toen het werd toegelaten tot de Europese markt. Maar heeft het die status niet verloren toen het op de Chinese markt kwam? Het antwoord op deze vraag is niet eenvoudig en hangt af van je eigen oordeel.

Wat je in ieder geval weet is dat, een in China actief merk, ervoor kiest om daar niet proefdiervrij te handelen. Dit geldt voor veel grote internationale merken. Zij zijn veelal actief op de Chinese markt. Deze merken kunnen ondanks het verbod gewoon verkocht blijven worden op de Europese markt.

Ingrediënten in andere producten

Het proefdierverbod geldt niet alleen voor cosmeticaproducten maar ook voor alle losse ingrediënten die in een product verwerkt zijn. Veel ingrediënten worden echter niet alleen in cosmetica gebruikt, maar ook in andere producten zoals schoonmaakmiddelen. Deze producten en ingrediënten worden vaak wel op dieren getest. De vraag is dan: mogen deze stoffen dan niet meer gebruikt worden in cosmetische producten? Dat zou logisch zijn. Er geldt per slot van rekening een verbod. Dit is niet het geval. Het verbod vervalt als het ingrediënt ook in andere producten wordt gebruikt waar testen op proefdieren nog wel is toegestaan. Het ingrediënt mag dan in cosmetica gebruikt worden.

Gevaar voor milieu of werknemers

Er zijn nog twee uitzonderingen opgenomen in de wet. Als er een milieurisico bestaat dan kan het noodzakelijk worden geacht worden om een dierproef te doen. Cosmetica (en zeker zeep en shampoo) belandt vroeg of laat in het water. Om het risico op het watermilieu vast te stellen kunnen proeven worden gedaan met vissen. Deze milieu-testen vallen niet onder het verbod.

Een dergelijke ontheffing geldt ook als er risico’s zijn voor werknemers die met de ingrediënten moeten werken. Hiermee worden niet de verkopers in de winkels bedoeld, maar mensen in de fabriek die een ingrediënt maken, inpakken of vervoeren. Eventuele veiligheidstesten mogen uitgevoerd worden op dieren en vallen dus ook niet onder het verbod.

Proefdiervrije Cosmetica Lijst

Wil jij zeker weten dat jouw mascaramerk niet in China verkoopt? Of wil jij precies weten welke ingrediënten er in in je lipgloss gebruikt worden en welke risico’s daarbij horen?

Sophie heeft op de website shoplikeyougiveadamn.nl een Nederlandse Dierproefvrij Cosmetica Lijst geplaatst. Neem een kijkje!