Bij Proefdiervrij focussen wij ons volledig op proefdiervrije innovatie. Dit geeft ons energie omdat we hierdoor echt kunnen bijdragen aan oplossingen om dierproeven zo snel mogelijk overbodig te maken. Ook in februari zijn daar weer mooie voorbeelden van te noemen.

Wetenschap optimistisch over proefdiervrije innovatie

Zo deden we mee aan het debat over proefdiervrije innovatie bij de Universiteit Utrecht. De zaal was gevuld met wetenschappers. Aan het eind van de avond was bijna 2/3 van de zaal overtuigd dat op termijn alle dierproeven kunnen worden vervangen. Dat was een aantal jaren geleden nog echt niet het geval.

Het debat stond onder leiding van wetenschapsjournalist Diederik Jekel

De dierproef begint onder wetenschappers terrein te verliezen en zijn proefdiervrije methoden bij hen aan de winnende hand. Niet alleen omdat het veel dierenleed voorkomt, maar ook omdat de resultaten van onderzoek op menselijk materiaal of in computers veel betrouwbaarder is.

Jammer is alleen dat er nog niet voor alle soorten onderzoek proefdiervrije opties bestaan. Wij werken er samen met de wetenschap aan om dat wel voor elkaar te krijgen.

Internationaal succes

Dat is wel vaak werk van een lange adem. Maar als je die hebt, dan kun je ook hele mooie successen behalen. Wij hebben ook jarenlang actiegevoerd tegen dierproeven voor cosmetica. Uiteindelijk heeft dat in 2013 geresulteerd in een Europees verbod op dierproeven voor cosmeticaproducten.

Het mooie is dat deze maand bekend werd dat ook Australië een dergelijk verbod gaat invoeren. Zo wordt de proefdiervrije cosmetica-zone steeds groter. Hierdoor zullen steeds meer merken kiezen voor proefdiervrije producten. En daar doen we het voor!

Op de hoogte blijven van proefdiervrije successen: Schrijf je in op onze nieuwsbrief. →