Januari is voor ons een tijd van terug- en vooruitkijken. Wat heeft 2018 ons opgeleverd en wat willen we dat 2019 ons (dus proefdiervrij onderzoek) gaat brengen? Zo keek ook onze directeur, Debby, begin deze maand vooruit naar 2019. Onze campagne ‘Honden uit hartonderzoek’ is goed op stoom, maar er liggen nog voldoende uitdagingen op het gebied van proefdiervrije innovatie.

In het kort:

  • Nederland ambitieus met proefdiervrije innovatie
  • Concrete proefdier-vervangende plannen laten op zich wachten
  • Buitenlands onderzoek op labradors en apen onbegrijpelijk

Waar blijft het plan van BPRC?

In Nederland komt proefdiervrije innovatie steeds vaker op de agenda te staan. Het samenwerkingsverband TPI (Transitie Proefdiervrije Innovatie) is al een tijdje van start en de politiek is kritisch over dierproeven. Zo moet het BPRC, het apenonderzoekscentrum in Rijswijk, deze maand een plan indienen waarin zij aangeeft hoe zij het aantal proeven met 40% gaat verminderen. Helaas hebben wij het plan nog niet gezien. Maar we zitten er bovenop.

Proeven op dieren in het buitenland

Maar in het buitenland maken ze het veel bonter. De universiteit van Göteborg maakte in januari bekend proeven te gaan doen met 6 labradors. Maar voor dit type onderzoek naar tandimplantaten zijn voldoende proefdiervrije methoden beschikbaar.

En de universiteit van Shanghai kloonde een makaak voor het doen van hersenonderzoek. “Onbegrijpelijk”, volgens onze directeur Debby. “Voor dit soort onderzoek bestaan ook proefdiervrije methoden en als die niet bestaan, bijvoorbeeld in het geval van slaapstoornissen en depressie, moet je je zeer afvragen of onderzoek op dieren wel iets oplevert. Juist bij dit soort problemen zijn omgevingsfactoren zo belangrijk. Die zijn in een dierproef helemaal niet na te bootsten.”

Zoals gezegd: volop uitdagingen, zowel in binnen- als buitenland. Wij houden het in de gaten, houden jou daarvan op de hoogte en gaan het gesprek aan waar nodig.

Laatste nieuws over de vervanging van proefdieren in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.