In het kort:

  • Organoids in sneltreinvaart naar de markt door grote investeerder
  • Jaarlijkse proefdierbespreking in de Tweede Kamer
  • Minder proefdieren in Spanje, meer in Nederland

Organoids in sneltreinvaart naar de markt door grote investeerder

Organoids zijn klaar om de markt te veroveren. Het Utrechtse Hubrecht Instituut gaat samenwerken met het wereldwijd opererende bedrijf Crown Bioscience. Hierdoor kan de organoidtechniek nu groots naar de markt gebracht worden en gaat het heel veel proefdieronderzoek vervangen.

Organoids zijn kleine mini-orgaantjes gemaakt op basis van menselijke cellen, met dezelfde eigenschappen als het orgaan zelf. Organoids zijn ontwikkeld in het Hubrecht Laboratorium onder leiding van prof. dr. Hans Clevers.

Wij zijn niet alleen heel blij met deze samenwerking. Trots zijn we ook. Wij hebben namelijk bijgedragen aan de totstandkoming van Living Biobank van het Hubrecht Instituut. Dit is de biobank waarin inmiddels duizenden organoids liggen opgeslagen.

Tweede Kamer kiest voor proefdiervrije innovatie

Investeren in proefdiervrije innovatie heeft dus zin! Wij doen dat al jaren en dit geluid vindt in de politiek gelukkig steeds meer weerklank. De Tweede Kamer nam onlangs met algemene stemmen een motie aan, waarin wordt opgeroepen om proefdiervrije innovatie tot kern van proefdierbeleid te maken. Een mooie doorbraak. Benieuwd hoe de partijen in de Kamer verder denken over proefdieren? We zetten de stemmingen even voor je op een rijtje.

Minder proefdieren in Spanje, meer in Nederland

Maar we moeten wel een tandje bijschakelen als het gaat om de resultaten van proefdiervrije innovatie. Loopt in andere landen, zoals Spanje, het aantal proefdieren nog steeds terug, in Nederland stagneert de daling en is het aantal dierproeven in 2017 zelfs toegenomen. Maar dat kan ook komen doordat Nederland in vergelijking met andere landen al weinig proefdieren gebruikt.

Dat succes wordt mede bepaald door de projecten en campagnes die we uitvoeren, zoals bijvoorbeeld VitalTissue.  Met een succesvolle uitrol van VitalTissue kunnen we duizenden dierproeven voorkomen. We hopen binnenkort de eerste rit te kunnen gaan uitvoeren. We houden je graag op de hoogte.

Schrijf je daarvoor in voor onze nieuwsbrief.