April was een maand met twee gezichten. Aan de ene kant konden we vertellen over mooie projecten en samenwerkingen die we zijn aangegaan. Maar de cijfers die de NVWA in de ‘Zo Doende 2017’ bekend maakte over het proefdiergebruik in Nederland, waren ronduit teleurstellend. Na jaren van daling was er in 2017 juist weer sprake van een stijging.

Mooie samenwerkingen gerealiseerd

·         TNO en Galapagos

groepsfoto proefdervij, TNO en galapgos bij ondertekening samenwerkingsovereenkomstZullen we maar beginnen met het goede nieuws? We zijn namelijk erg trots op de samenwerking die we zijn aangegaan met onderzoeksinstituut TNO en het biofarmaceutisch bedrijf Galapagos. Wij starten in deze samenwerking een brede studie naar (de mogelijke combinatie van) reeds ontwikkelde proefdiervrije modellen zodat ze beter kunnen worden ingezet bij (farmaceutische) bedrijven. Dat kan in de toekomst heel veel proefdieren gaan schelen.

·         UVA studenten

Min of meer in het verlengde van deze studie gaan masterstudenten van de UvA voor ons onderzoek doen naar de belemmeringen en de mogelijkheden om proefdiervrije innovaties naar de markt te brengen. Na vele jaren van ontwikkeling van nieuwe proefdiervrije methoden is dit echt een volgende belangrijke stap. We kijken uit naar het eindresultaat.

·         Stichting Dierenlot

Zoals gezegd was samenwerking was voor ons de afgelopen maand het kernwoord. Vanaf 1 april werken we samen met Stichting Dierenlot om het Dierdonorcodicil landelijke dekking te geven. Het is nu mogelijk om in het hele land je overleden huisdier te doneren. Stichting Dierenlot verzorgt met hun ambulances het vervoer naar de Universiteit Utrecht.

·         Netwerkbijeenkomst proefdiervrije wetenschappers

En we onderstreepten onze samenwerking met de wetenschap met een goed bezochte netwerkbijeenkomst voor proefdiervrije wetenschappers op Wereld Proefdierendag.

Tegenvallende proefdiercijfers in Zo Doende 2017

Al met al heel veel mooie gebeurtenissen op het gebied van proefdiervrije innovatie. Daarom was het een hele grote domper toen bleek dat in 2017 het aantal proefdieren juist weer was gestegen en dat daarmee de dalende trend van de afgelopen jaren was gestuit. Maar we weten ook dat de strijd voor een proefdiervrije wereld een strijd is van lange adem. Als we kijken naar de afgelopen 10 jaar dan is er nog steeds sprake van een dalende trend. Een trend die wordt bepaald door de kracht van proefdiervrije innovatie. En gelukkig zien we dat deze aanpak steeds breder wordt gedragen door overheid en wetenschap.

Dit was het nieuws van april. Wil je altijd op de hoogte zijn?  Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.