Ik was de oudste thuis en ging dus ook als eerste naar de middelbare school. Ik was helemaal niet bekend met wiskunde, maar het fascineerde mij mateloos. Het begon met verzamelingen, dat vond ik erg mooi en de invoering was zo netjes. Toch waren biologie en aardrijkskunde mijn favoriete vakken. Ik denk dat hier de basis is gelegd voor het combineren van wiskunde met biologie en hoe ik dit in mijn werk toepas. Ik maak namelijk berekeningen over littekenvorming bij brandwonden. Ik gebruik wiskundige formules om tot nieuwe inzichten te komen en heb daar geen nieuwe proefdieren voor nodig.

Wiskunde is goudeerlijk

Het mooie van wiskunde? Het is goudeerlijk. Ik vind het schoon en sereen en toepasbaar op alles. Inmiddels werk ik alweer 18 jaar bij de TU Delft op de faculteit Electrotechniek, Wiskunde en Informatica (EWI). Hier werk ik onder andere aan ‘bewegend randwaarde problemen’. Dit is een wiskundige term voor bijvoorbeeld het bevriezen van water. Als ijs smelt is er een beweging naar water en als water bevriest dan wordt het ijs. Het is mijn doel om dit gedrag te voorspellen en hiervan formules af te leiden. En die formules gebruik ik voor wiskundige modellen om de genezing van brandwonden te volgen en voorspellen.

Pijnlijke herinnering

Brandwonden zijn ingrijpend en blijven je je leven bij. Ik was nog een klein kind toen er een man aan kwam rijden op zijn motor. Ik wilde de motor bekijken en kwam per ongeluk met mijn blote been tegen de uitlaat aan. Ik voel nu nog hoe mijn huid aan die pijp bleef kleven. Gelukkig ging er snel water overheen en was het geen wond die complicaties leverde, maar ik kan de plek nog zo aanwijzen. Helaas komen er heel wat mensen minder goed van brandwonden af. Deze mensen wil ik graag helpen.

Wiskunde in strijd tegen littekenvorming

Samen met een student die graag iets wilde doen op medisch gebied hebben wij ons verdiept in een wiskundig model dat brandwonden benadert vanuit het bewegend randwaarde probleem. We kwamen al snel tot de conclusie dat er iets in het model niet helemaal klopte. Samen met de bedenker van het model, John Adam, vonden we het probleem en hebben we het model verbeterd.

Mijn droom

Door deze ontdekking wil ik alles op alles zetten om dit model verder te ontwikkelen, zodat het gebruikt kan worden voor wondgenezing van brandwonden. Ik wil het proces begrijpen om te kunnen voorspellen welke behandelingen het beste werkt bij verschillende personen en omstandigheden. Brandwondenonderzoek wordt nu, internationaal gezien, voornamelijk gedaan bij varkens en ratten. Ik wil het model optimaliseren voor een betere kwaliteit van leven voor brandwondenpatiënten, en dit zonder gebruik van enig nieuw proefdier.

 

Kijk hier voor informatie over het project van Fred Vermolen in  samenwerking met Proefdiervrij