Proeven met dieren worden maatschappelijk steeds moeilijker geaccepteerd en proefdiervrije innovatie is veel in het nieuws. Nu heeft wetenschapsprogramma ‘Focus’ van de NTR hier een uitzending aan gewijd. Helaas was het programma, in onze ogen, niet kritisch genoeg over de aloude dierproef. Een gemiste kans.

Dierproefvrije innovatie

Wij zouden kiezen voor de kracht van de dierproefvrije innovatie. Die is namelijk overweldigend. Focus besteedde gelukkig aandacht aan organoids, en Hans Clevers van de Living Biobank mocht erover vertellen. Maar een groot scala aan andere mogelijkheden bleef in de uitzending helaas onbesproken.

Focus kan breder

De uitzending had van ons wel iets meer mogen gaan over het proefdierenprobleem en hoe dit in de toekomst kan worden opgelost (en hoe ver we nu al zijn). Anno 2018 kan het anders, namelijk proefdiervrij. Nu ontstond het beeld dat de dierproef onontkoombaar is en blijft.

Moderne wetenschap

Focus benoemde ook het oude dilemma tussen dierenwelzijn en menselijk welzijn, terwijl die met de huidige innovatie achterhaald is. Misschien dat de dierproef in vroegere tijden belangrijk was, maar we hebben te maken met nieuwe technieken en toenemende mogelijkheden. Wij geloven in moderne wetenschap zonder proefdieren.

In de aflevering werd aandacht besteed aan twee proefdiervrije innovaties van een inmiddels flink aantal jaren geleden. Op de faculteit diergeneeskunde in Utrecht staat bijvoorbeeld een model om inwendig onderzoek bij een paard te kunnen oefenen. Uitstekend natuurlijk, maar niet representatief voor de huidige stand van de dierproefvrije innovaties.

Dierdonorcodicil

Waar we wel heel blij mee waren was de aandacht voor het dierdonorcodicil. Dit is de mogelijkheid om je overleden huisdier te doneren aan de wetenschap. Studenten kunnen op deze manier onderzoek doen op overleden dieren in plaats van op dieren die speciaal voor dit doel moeten worden afgemaakt. Dit initiatief van Proefdiervrij in samenwerking met de Universiteit Utrecht heeft al vele levens van dieren uitgespaard.

Focus op de toekomst

Wat ons betreft Focus; leg de volgende keer écht de nadruk op proefdiervrije innovatie. Hier een paar voorbeelden:

Dierproefvrije innovatie wordt door steeds meer wetenschappers omarmd en heeft de toekomst. Dag proefdier, hallo moderne wetenschap.

Benieuwd naar de uitzending?

Kijk hier de aflevering ‘Muis redt levens’ terug.