Het liefste zou ik willen dat alle huidige studenten gaan kiezen voor proefdiervrij onderzoek. Namens Stichting Proefdiervrij geef ik colleges aan studenten Proefdierkunde. Met deze colleges wil ik studenten en onderzoekers bewust maken van de ethische dilemmaÂ’s rond dierproeven en ze kennis laten maken met een proefdiervrije manier van denken. Daarvoor reis ik heel Nederland af, want deze cursus wordt op bijna alle universiteiten in Nederland aangeboden.

 

Vragenlijst

Ik wil de studenten aan het denken zetten, maar ook zeker weten of ik daar in slaag. Om daar achter te komen ben ik in 2015 begonnen met het afnemen van een enquête onder de studenten: wat verwachten ze, wat vinden ze van mijn presentatie en worden ze inderdaad aan het denken gezet?

 

Verrassende uitkomsten

Eerder schreef ik al over de eerste resultaten van deze enquête. Inmiddels hebben bijna 900 studenten hun mening gegeven. Enkele reacties voorafgaand aan het college op de vraag hoe zij over Stichting Proefdiervrij denken: “goed, maar een beetje naïef”, “houdt de wetenschap scherp”, “demonstraties”, “onvoldoende geïnformeerd en niet wetenschappelijk onderbouwd”, “niet open voor discussies”, “werkt terecht aan het vervangen van proefdieren” en “activistisch”.

Het is duidelijk, in ieder geval binnen de wetenschappelijke wereld, dat er nog veel misverstanden bestaan over het werk van onze stichting. Daarom is het zo waardevol dat ik tijdens mijn colleges een en ander kan rechtzetten en ter plekke het belang van proefdiervrij onderzoek toe kan lichten.

[Image image=”7317″]

[Caption caption=”Debby Weijers tijdens een college”]

Imago Stichting Proefdiervrij

Mijn werk wordt beloond! Want wat blijkt; na afloop van het college geeft 64% van de studenten aan dat zij anders over Proefdiervrij zijn gaan denken. Ze staan positiever tegenover onze doelstelling en manier van werken. Daarnaast realiseren ze zich dat we geen actievoerders zijn, maar samen met hén proefdieren willen vervangen.

 

Anders denken over proefdiervrij onderzoek

Waar ik heel blij van wordt is dat maar liefst 76% aangeeft dat ze aan het denken zijn gezet door mijn verhaal. Het is zo ontzettend fijn te merken dat ze met me meedenken en inzien welke barrières er zijn voor het gebruik van proefdiervrije methoden. En dat de studenten zich realiseren dat juist zij die barrières kunnen doorbreken.

 

Uitdaging

Het liefste zou ik willen dat iedereen het lokaal vol enthousiasme verlaat, maar die wens is helaas niet realistisch. Er blijven altijd mensen die ik niet heb weten te overtuigen en die het niet met onze doelstelling en/of aanpak eens zijn. Dat mag, dat is juist een extra uitdaging om de volgende keer nog meer studenten mee te krijgen.

 

Studenten bedankt!

Ik wil alle studenten bedanken voor de waardevolle feedback! Ik neem jullie aanwijzingen mee zodat ik mijn college aan kan blijven scherpen met als doel nog meer studenten te overtuigen van het belang van samenwerking op het terrein van proefdiervrij onderzoek.