Mijn naam is Ted van den Bergh, ik ben directeur van Stichting Triodos Foundation. Daar houd ik me bezig met verschillende onderwerpen. Wat ze  gemeen hebben is dat ze gaan om fundamentele veranderingen. Of het nu gaat om onderwijs of onderzoek, om gezondheidszorg of traumabehandeling, klimaatverandering of biodiversiteit. Als deze veranderingen verbeteringen zijn, dan wil Triodos Foundation daaraan bijdragen.

Een proefdiervrije wereld

Vandaag de dag worden nog veel proefdieren gebruikt in het onderwijs en bij onderzoek en deze zijn voor een groot deel achterhaald. Proefdieronderzoek is lang niet altijd de beste vorm van onderzoek, en in veel gevallen niet nodig. Door –eveneens achterhaalde- wetgeving, gegroeide gewoontes en onbekendheid met nieuwe technieken wordt over de hele wereld nog steeds veel onnodig proefdieronderzoek gedaan.
Samen met de Universiteit van Utrecht en Stichting Proefdiervrij werken wij aan de verspreiding van kennis over nieuwe methoden die proefdiervrij onderzoek mogelijk maken. De politiek is in het onderwerp geïnteresseerd en wil stappen zetten. ZonMW selecteert en financiert veelbelovend onderzoek. Bedrijven willen in de grond van de zaak niets liever dan stoppen met het gebruik van proefdieren. Kortom, dit is hèt moment ofwel momentum om te komen tot de noodzakelijke verandering. De schouders moeten eronder, want er moet nog veel werk worden verzet voordat de laatste dieren aan onderzoek worden geofferd.

Meer mensen betrekken

Het is mooi dat we bij de introductie van onze nieuwe crowdgiving website ‘Give the Change’ direct al kunnen samenwerken met Stichting Proefdiervrij. Al decennia lang heeft Proefdiervrij een trouwe aanhang. Deze mensen hebben samen met Proefdiervrij al veel initiatieven tot een succes gemaakt.
Waarom is het belangrijk dat wij nu gaan samenwerken? Om twee redenen:

  • Het is belangrijk dat er zoveel mogelijk mensen aan haken als het gaat om het bepleiten en ondersteunen van de beweging naar een proefdiervrije wereld
  • Steeds vaker zijn er mensen die best iets willen geven om de wereld te verbeteren, maar ze willen zich niet willen vastleggen of verplichtingen aangaan.

“Give the Change” geeft mensen de mogelijkheid kennis te maken met projecten en organisaties als Proefdiervrij die belangrijk zijn en elke bijdrage goed kunnen gebruiken. Iedereen wil dierenleed voorkomen waar dat kan. Op “Give the Change” komen ook belangrijke projecten aan bod op het gebied van scholing voor kinderen, gezondheid voor vrouwen in ontwikkelingslandenbodemkwaliteit en biodiversiteit. Zo heeft Triodos Foundation al jaren het onderzoek helpen financieren dat er nu voor zorgt dat wereldwijd de decimering van het insectenleven onder de aandacht komt.

Verandering financieren

De wereld daagt ons voortdurend uit in te spelen op veranderingen. “Give the Change” wil uitdragen dat vernieuwing alleen bereikt kan worden door vrij gegeven geld. Geld dat niet direct rendement in geld hoeft op te leveren, maar besteed kan worden aan kunst en wetenschap, onderwijs en sociaal vernieuwende projecten. Daarmee laten we  zien dat iedereen met idealen of met zorgen over bepaalde ontwikkelingen kan helpen. Dus ook om het woord proefdieren te schrappen uit onze taal.