Soms lijkt het net of de wereld stilstaat als het gaat om proefdieronderzoeken. Gelukkig is dit niet zo en gebeurt er stiekem best wel veel. Elke maand maken we een kleine rondgang langs de hoogtepunten. Dit gebeurde er in november 2018.

Venture Challenge: de moeite meer dan waard

team passier VC met debby en saskiaNovember stond voor ons in het teken van de Venture Challenge. Wij sponsorden het team van Robert Passier. Hij brengt met het bedrijf River Biomedics een model op de markt waarmee medicijnen kunnen worden getest zonder gebruik te maken van proefdieren. Het team heeft de bedrijvencompetitie helaas niet gewonnen, maar wel veel inspiratie opgedaan om van River Biomedics een succes te maken.

Geen Venture Challenge dus voor Robert en z’n team, maar een Future Challenge. Wij financierden deels het innovatieve onderzoek dat ten grondslag ligt aan River Biomedics. Wij zijn dan ook reuze trots dat dit onderzoek op de markt komt, want alleen innovaties die het laboratorium verlaten, maken uiteindelijk het verschil.

Proefdiervrij onderzoek beter dan dierproef

Katja Wolthers in trappenhuis AMCWe zijn ook enorm trots op de resultaten die Katja Wolthers deze naar maand naar buiten bracht. Haar onderzoek heeft aangetoond dat virusonderzoek met organoids betrouwbaarder is dan het onderzoek met proefdieren! Kijk, daar doen we het voor.

Deze maand werd ook bekend wie de LUSH-prijs heeft gewonnen. Wij waren ook genomineerd en daar waren we best trots op natuurlijk. Helaas hebben we de prijs niet gewonnen, maar naar aanleiding van de award schreef Trouw een mooi artikel over proefdiervrije innovatie. Trouw interviewde daarvoor Saskia, onze medewerker wetenschap en innovatie. Weer een trots momentje!

Nog een hoop werk te doen

Ondanks deze successen, is er nog een hoop werk te doen. Zo werd deze maand ook bekend dat in Amerika het proefdieronderzoek op apen na jaren van daling juist weer begint toe te nemen. Dat is een zorgelijke ontwikkeling die we in Europa en Nederland absoluut niet moeten navolgen. Daarom blijven wij ons voluit inzetten voor proefdiervrije innovatie.

Steeds meer wetenschappers gaan inzien dat proefdieren een beetje ouderwets zijn en heel veel beperkingen kennen. Ondanks deze ontwikkeling stak televisieprogramma FOCUS, het wetenschapsprogramma van de NTR, juist de loftrompet over de aloude dierproef. Een gemiste kans wat ons betreft. Want vele wetenschappers tonen keer op keer aan dat proefdiervrij onderzoek eigenlijk veel betere resultaten oplevert dan de dierproef.

Nieuwsbrief

Er zit dus echt wel beweging in de zaak; een toekomst zonder proefdieren komt steeds dichterbij. Wil jij geen moeite doen voor het laatste nieuws over proefdieren in Nederland? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!