lonneke lara en rebecca
Lonneke Schrijver, Lara Janssen en Rebecca Geiselmann

Geschreven door Lonneke Schrijver, Lara Janssen en Rebecca Geiselmann: neurowetenschappen studenten, Universiteit van Amsterdam.

Na vijf maanden lang onderzoek doen, interviews houden en analyses (waarover wij eerder al deze blog schreven), hebben wij een adviesrapport geschreven over de obstakels die zich voordoen wanneer een proefdiervrije innovatie op de markt komt.

De belangrijkste obstakels voor proefdiervrije innovaties

We hebben ons helemaal ondergedompeld in de wereld van proefdiervrije innovaties en vervolgens een grote, diverse lijst aan obstakels opgesteld. Hieruit kwam naar voren dat het geldig verklaren van proefdiervrije innovaties momenteel het grootste probleem vormt voor de marktintroductie. Proefdiervrije innovaties moeten goedgekeurd en geaccepteerd worden in de wetenschap om vervolgens toegepast te kunnen worden. Wie bepaalt hoe dit moet gebeuren? En wie betaalt ervoor?

Wie betaalt voor proefdiervrije innovatie?

Deze laatste vraag blijkt een belangrijk obstakel te vormen. De ontwikkeling van medicijnen is erg duur. Experts denken dan ook dat dit obstakel een van de lastigste is om op te lossen. Hoewel de totale omvang aan investeringen in Nederland toeneemt, blijkt dit voor biotechnologische bedrijven juist af te nemen.

Ons advies

Naast het vaststellen van alle obstakels, vonden wij het ook belangrijk om al een eerste stap te zetten naar passende oplossingen. Hiervoor hebben wij roadmaps ontwikkeld waarin we beschrijven welke stappen er gezet kunnen worden om bepaalde obstakels weg te nemen. Op basis hiervan hebben wij een advies opgesteld, waarvan dit de hoofdlijnen zijn:

  • Verbeter de communicatie door de juiste mensen met elkaar te verbinden op het juiste moment en door alle stakeholders te betrekken bij netwerkbijeenkomsten en niet enkel de voorstanders
  • Focus investeringen op proefdiervrije innovaties en maak een speciaal fonds voor proefdiervrije onderzoeksvoorstellen
  • Ontwikkel een passend en geaccepteerd proces om proefdiervrije innovaties goed te keuren

Wanneer ons advies wordt doorgevoerd, opent dit mogelijkheden om regelgeving aan te passen.  Al deze stappen samen zullen het marktsucces van proefdiervrije innovaties versnellen.

Het versnellen van de transitie naar proefdiervrije innovaties

Bovendien vonden wij tijdens ons project ook een aantal interessante groepen die de transitie naar proefdiervrije innovaties kunnen versnellen. Zo kunnen bijvoorbeeld getalenteerde onderzoekers de ontwikkeling van deze technieken versnellen als zij gestimuleerd worden door conferenties, workshops en trainingen. Daarnaast kunnen bepaalde organisaties, zogenaamde Venture Builders en Incubators, een belangrijke rol spelen bij het opzetten en ondersteunen van startups om innovaties op de markt te brengen.

En nu verder!

Wij hebben met heel veel plezier aan dit project gewerkt. Het vraagstuk is een complex probleem met veel verschillende stakeholders, waar we veel over hebben geleerd. Het adviesrapport is goed ontvangen door onze klanten, Stichting Proefdiervrij en TNO, en de betrokken stakeholders.

Debby Weijers, directeur: “Wij zijn heel blij met het rapport van Lonneke, Lara en Rebecca omdat het waardevolle informatie bevat over de obstakels op weg naar een proefdiervrije wereld. Het helpt ons om te bepalen waarin wij moeten investeren om ons doel zo snel mogelijk te bereiken.”

Hierdoor hopen wij dat onze resultaten bijdragen aan de versnelling van de implementatie van proefdiervrije innovaties.