Vind jij het ook zo fijn om complimenten te krijgen? ‘Je hebt helemaal gelijk!’, of ‘Je hebt mij helemaal overtuigd!’, of ‘Zo heb ik er nog niet over nagedacht, wat goed!’ Dan word je toch spontaan helemaal warm vanbinnen? Het is zo menselijk en herkenbaar dat je het de Stichting Informatie Dierproeven (SID) niet kwalijk kan nemen dat zij hun best doet om het gelijk aan haar kant te hebben. Alleen de manier waarop.. Tja die vind ik persoonlijk iets minder aardig.

Geef gelijk of ik schiet!

Dat berichten in de media steeds kritischer werden als het ging over het belang van dierproeven, was een doorn in het oog van sommigen. Zij richtten de SID op om, zoals zij zeggen, meer genuanceerde informatie te geven. In een recente tweet wordt opgeroepen om hun video te bekijken; ‘#Dierproeven doe je niet zomaar. In deze film leggen we op een neutrale en objectieve manier uit hoe het zit.’ Ik weet niet of jij daar ook last van hebt, maar ik krijg spontaan jeuk als iemand (van wie ik weet dat die een duidelijke mening heeft) mij vertelt dat hij mij neutraal en objectief gaat vertellen hoe het zit. Dat voelt voor mij toch een beetje als ‘geef gelijk of ik schiet!’.

Jammer

De video is mooi vormgegeven en vertelt over het hoe en waarom van dierproeven en alle wet- en regelgeving daaromheen. Maar wat ik nu zo jammer vind is dat niet alleen de dierproeven worden opgehemeld, maar vooral de ontwikkeling van nieuw, proefdiervrij onderzoek compleet wordt genegeerd. Je hoeft maar één blik te werpen op de map ‘projecten’ op onze website en je ziet dat wetenschappers hard werken aan betere vormen van onderzoek waardoor proefdieren vervangen kunnen worden. Heel erg jammer.

De inhoud van de video van SID

De boodschap in de video van de SID luidt: ‘Een wereld zónder dierproeven. Dat zou mooi zijn. Is het ook realistisch? Wetenschappers zeggen dat dierproeven altijd nodig zullen zijn. Tegenstanders denken daar heel anders over. Wat vind jij?’

 Welke wetenschappers?

Pardon? Pardon?? Als iemand mij gaat uitleggen ‘hoe het zit’, gaan sowieso al de nodige nekharen omhoog. Maar ik word al helemaal niet graag weggezet als ‘tegenstander’, terwijl ik juist zo’n enthousiaste voorstander ben. Een voorstander namelijk van proefdiervrij onderzoek. Waar zijn in dit verhaal de wetenschappers gebleven die samen met mij ook voorstander zijn?

Mag ik er anders over denken?

Dat een wetenschapper altijd gelijk heeft, dat zit op de een of andere manier vast in mijn systeem. Want wetenschappers zijn nu eenmaal geleerde experts. Dus als iemand het beter moet weten, dan is het wel de wetenschapper! En nu vraagt de SID het publiek om een keuze te maken; voor de ‘wetenschappers’, of de diegenen ‘die er anders over denken’. Alsof er nog een vrije keuze te maken valt?!

Ik denk er anders over!

De onderzoekers die ik ontmoet werken vol passie aan innoverende technologie die behalve voor betere resultaten ook zorgt dat proefdieren vervangen worden. De wetenschappers die ik ken strijden voor een proefdiervrije toekomst. Dat zijn bepaald geen domme mensen. Kortom: ik geloof in een proefdiervrije toekomst. Ik denk er anders over. Hoera!