In “Drijfveren” vertellen Proefdiervrij-onderzoekers wat hen motiveert om tegen de stroming in te gaan. Dit keer is het aan Maikel Peppelenbosch. Hij doet onderzoek naar slokdarmkanker, zónder daarbij proefdieren te gebruiken.

Onderzoekers als Maikel inspireren ons, en nog belangrijker; anderen. Hij bewijst dat de proefdiervrije wetenschap de toekomst heeft.

Proefdieren worden overbodig, zodra er alternatieven voor dierproeven worden ontwikkeld. Daarom zijn we vanaf 2010 wetenschappers die proefdiervrij onderzoek (willen) doen, financieel gaan steunen.

Sinds 2018 steunen we Maikel Peppelenbosch met zijn onderzoek naar slokdarmkanker. Samen met zijn team ontwikkelt hij een model dat proefdiermodellen in slokdarmkankeronderzoek overbodig kan maken!

Maikel: “Er komen veel ziekten voor in onze darmen, die gepaard gaan met pijn of zelfs leiden tot de dood. Samen met mijn team doe ik onderzoek naar Barrett’s slokdarm. Dat is een aandoening die ook wel bekend staat als een voorloper van slokdarmkanker.”

Met dank aan Proefdiervrij!

Maikel: “Dankzij jullie steun hebben wij een kweeksysteem van menselijke cellen kunnen ontwikkelen. Met dit systeem kunnen we het ontstaan van een Barrett slokdarm nabootsen in een menselijke situatie. Hierdoor is het model veruit superieur aan de proefdieraanpak. Ik verwacht dat we snel inzicht zullen krijgen in het ontstaan en het voorkomen van deze aandoening.”

Maikel: “Ons systeem kan in de toekomst mogelijk leiden tot het volledig verdwijnen van het proefdiermodel voor Barrett’s slokdarm. Onze aanpak is immers goedkoper, meer doelmatig en gaat niet gepaard met proefdierleed. Daar ben ik ontzettend trots op!”

Maikel slokdarmkanker
Prof. Maikel Peppelenbosch, Erasmus MC

Er zijn grote verschillen tussen mens en proefdier

Maikel: “Om het ontstaan van Barrett’s slokdarm te voorkomen, moeten we begrijpen hoe deze cellen ontstaan. Helaas worden hiervoor nog veel dierproeven gedaan. Maar als het gaat om onderzoek naar maag-, darm en leverziekten, heeft onderzoek met proefdieren bizar weinig opgeleverd voor de mens.

Er zijn namelijk grote verschillen tussen mens en proefdier:

  • Zo is de slokdarm van een knaagdier heel anders. Een knaagdier heeft bijvoorbeeld een dikke eeltlaag op zijn slokdarm: eentje die wij alleen op onze voeten hebben.
  • Daarnaast wordt het probleem bij proefdieren gecreëerd in de maag, maar bij mensen ontstaat het probleem in de slokdarm.

Gelukkig realiseren wetenschappers wereldwijd zich dit steeds vaker en wordt er minder snel gegrepen naar de dierproef in slokdarmkankeronderzoek.”

Proefdiervrij model in strijd tegen slokdarmkanker

Ratten eten andere dingen dan mensen, daarom is hun spijsvertering anders. Om humaan slokdarm-onderzoek op ratten te kunnen doen, worden de dieren geopereerd. Veel ratten overleven deze operatie niet. Prof. Peppelenbosch bewijst dat het anders kan!