Proefdiervrije innovaties worden steeds levensechter.  LifeTec Group in Eindhoven, een bedrijf dat gespecialiseerd is in medische innovaties, is er in geslaagd om een menselijk hart aan te sluiten op hun BioSimulator. Het menselijke hart is afkomstig van iemand die zijn lichaam ter beschikking heeft gesteld aan de wetenschap.

Een hart dat op de simulator is aangesloten, blijft kloppen en ook andere functies van het hart, zoals het openen en sluiten van de hartkleppen, blijven actief. Hierdoor ontstaat een zeer realistisch model dat geschikt is voor onderzoek en training. Het model is geschikt voor het testen van bijvoorbeeld pacemakers of hartkleppen en het trainen van chirurgische vaardigheden.

Varkenshart is geen mensenhart

Tot nu toe werden varkensharten uit het slachthuis gebruikt in de simulator. Een varkenshart lijkt weliswaar op een menselijk hart, maar wijkt op sommige plekken natuurlijk wel af. Dit heeft gevolgen voor de betrouwbaarheid van het onderzoek.

Naast dit verschil, is het belangrijkste verschil echter dat varkensharten uit het slachthuis allemaal gezonde harten zijn van jonge dieren, terwijl het plaatsten van een pacemaker of een operatie aan hartkleppen veelal plaatsvindt in een oud en/of ziek hart. Door nu te werken met een menselijk hart is een optimaal realistisch onderzoeksmodel gemaakt.

Mooie stap in proefdiervrij onderzoek

Deze innovatie is een belangrijke stap in het proefdiervrij maken van onderzoek. In het verleden werden bijvoorbeeld pacemakers getest op honden. Dergelijk onderzoek kan nu op de meest realistische manier plaatsvinden in de biosimulator van LifeTec Group.