Goede voornemens zijn afspraken die je met jezelf maakt op 1 januari, maar die meestal in diezelfde week weer teniet worden gedaan. Toch zit er in deze afspraken vaak wel een duidelijke onderliggende wens: mensen willen misschien toch echt wel wat kilo’s kwijt, willen écht stoppen met roken, meer sporten, of meer tijd aan hun hobby’s, familie of vrienden besteden. Het zijn vaak lange termijn wensen. En dit geldt ook voor het proefdiervrij zijn van wetenschappelijk onderzoek.

 

Dierenarts, onderzoeker en docent

Mijn naam is Cyrina van Beusekom en als dierenarts ben ik werkzaam op meerdere vlakken. Op de faculteit Diergeneeskunde bij het Institute for Risk Assessment Sciences (IRAS) ben ik werkzaam als docent en onderzoeker op het gebied van veterinaire farmacologie, farmacotherapie en toxicologie. Onze afdeling zet zich ook in voor het beperken van het proefdiergebruik en is betrokken bij het ontwikkelen van alternatieven om het proefdiergebruik te minimaliseren (en het liefst vrij te krijgen).

 

Aanmelden voor het dierdonorcodicil

cyrinafelixDaarnaast ben ik werkzaam als praktiserende dierenarts in een gezelschapsdierenpraktijk in Vianen. Op een dag kreeg ik de vraag van een cliënt of hij zijn hond na zijn dood aan de wetenschap kon geven. De cliënt is zelf ernstig ziek en zal waarschijnlijk dit jaar nog overlijden. Hij wilde heel graag dat zijn hond na overlijden ook voor de wetenschap dienst kon doen, net als hijzelf. Ik heb daarom onze praktijk aangemeld voor het dierdonorcodicil. Niet alleen om voor deze meneer één van zijn laatste wensen te vervullen, maar ook omdat ik hoop dat op deze manier het aantal proefdieren teruggedrongen kan worden.

 

Meer samenwerken met dierenuitvaartcentra

Naast het feit dat ik hoop dat het dierdonorcodicil uitgebreid kan worden zodat meer dierenartspraktijken zich kunnen aanmelden voor het project, hoop ik ook dat we meer kunnen samenwerken met dierenuitvaartcentra. Ik denk dat daar nog een hoop te behalen valt, want op dit moment zijn er nog maar weinig huisdiereneigenaren die van de optie afweten. Dierenuitvaartcentra zouden een heel mooie rol als tussenpersoon kunnen spelen, als brug tussen de emotionele eigenaar en de toegewijde wetenschap.