Hoii, even voorstellen: ik ben Romy. En ik ben sinds 1 april 2018 werkzaam als social media medewerker bij Proefdiervrij. Met pijn in mijn hart heb ik afscheid genomen van mijn oude werkgever, de Consumentenbond. Daar ben ik als 21-jarige begonnen en als 30-jarige vertrokken. Voldaan, want wat een mooie en leerzame tijd was dat! Na bijna tien jaar je oude werkgever verlaten is een grote stap. Nu na een ruime maand in dienst, blik ik terug; hoe blij ben ik met mijn overstap naar Proefdiervrij?

Daarom Proefdiervrij

Laatst heb ik ergens gelezen dat we gemiddeld 90.000 uren van ons leven spenderen aan het werk. Dat is bijna 13% van onze tijd op aarde! Deze tijd wil ik graag bij een organisatie doorbrengen die de wereld een stukje mooier probeert te maken. Zonder daar zelf per se van te profiteren. Bij een organisatie waar het niet draait om geld en bonussen, maar om het hogere doel en hoe je deze samen gaat behalen. Dit heb ik met plezier gedaan bij de Consumentenbond, en dat mag ik nu doen bij Proefdiervrij. Daarnaast ben ik gek op dieren; naast mijn drie katten zou ik ook erg graag een hondje willen.

Vol verwachting klopt mijn hart

Helaas heb ik ook de gruwelbeelden voorbij zien komen van dierproeven; aapjes die vastgezet worden in een gesloten ruimte en uitlaatgassen binnenkrijgen, honderden muisjes in 1 kooi wachtend op de dood. Vreselijk! Maar heb je als consument eigenlijk een keuze? Kan je ervoor kiezen om medicijnen, make-up en schoonmaakmiddelen te kopen die niet op dieren zijn getest? En dat kan je dan wel heel graag willen; maar laat de wet verandering ook toe? De wereld van dierproeven is voor een leek, als ik, onwijs ondoorzichtig. Hoe tof dus om met mijn kennis en ervaring van en met social media, mee te kunnen helpen aan het informeren en inspireren van mensen. En hen zo over te halen om te helpen aan een proefdiervrije toekomst!

En? Was Proefdiervrij het waard?

Volmondig: ja! Proefdiervrij is zoveel meer dan gruwelbeelden en actievoerders die op de bres gaan om dierproeven te willen stoppen. Niet schreeuwen, maar doen; dat is de instelling van Proefdiervrij. Ze reizen het land door om studenten te inspireren tot proefdiervrije onderzoeksmethodes. Ze financieren projecten waarin duizenden katten, honden, ratten en cavia’s vervangen worden door organen op een chip.  Ze werken nauw samen met de wetenschap. Dit alles om te laten zien dat wetenschappelijk onderzoek niet alleen proefdiervrij moet, maar ook kan.

Kortom: ik ben trots dat ik “zij bij Proefdiervrij” nu “wij bij Proefdiervrij” mag noemen!