Niet voor ieder dier is het vandaag dierendag en dat geldt ook voor de proefdieren. Zij brengen hun leven door in het laboratorium en als ze ‘niet meer nodig‘ zijn, worden ze in de meeste gevallen gedood. Dierendag is dus niet voor iedereen feest. 

Dierendag: niet voor ieder dier een feestje

Maar helaas geldt dat niet voor ieder dier. In Nederland zitten duizenden dieren opgesloten in een laboratorium. Jaarlijks worden er ongeveer 500.000 dierproeven gedaan. En daar hebben die dieren echt niet om gevraagd. Dierendag is voor hen echt geen feestje. En daar vragen we vandaag extra aandacht voor.

Half miljoen proefdieren

Alleen al in Nederland worden er elk jaar nog zo’n half miljoen dieren als proefdier gebruikt. Dan hebben we het over onder andere honden, konijnen, muizen, katten, ratten, apen, varkens, kippen, vissen en cavia’s.

portret Debby Weijers

 

Debby Weijers, directeur Proefdiervrij: “Mensen weten meestal wel dat er muizen en ratten worden ingezet voor experimenten, maar dat ook paarden, vissen, katten, honden en cavia’s worden gebruikt is relatief onbekend. Anno 2019 beschikken we over wetenschappelijke technologieën die proefdieren kunnen vervangen. Dit is een belangrijke boodschap, zeker op een dag als vandaag.“

 

Help proefdieren laboratoria uit!

Onderzoek is belangrijk en moet door gaan. Iedereen wil, net als wij dat nieuwe onderzoeksmethodes en goed werkende medicijnen ontwikkeld worden, maar wij weten dat dit zonder proefdieren kan! Wil je samen met ons werken aan een wereld waar geen dier meer proefdier hoeft te zijn? Doe dan een gift of word donateur!