Vandaag start ons nieuwe crowdfunding project. Met dit project willen wij ervoor zorgen dat nieuw onderzoek naar leverziekten mogelijk wordt, zónder dat hiervoor proefdieren gebruikt worden. Prof. Peter Olinga en zijn onderzoeksteam ontwikkelen een model waarin ze gebruik maken van menselijk leverweefsel.  Dit model staat veel dichter bij de mens dan de plofmuizen die nu in onderzoek worden gebruikt en is dus beter voor mens én dier!

Plofmuis

In onderzoek naar leverziekten worden vooral plofmuizen gebruikt. Plofmuizen zijn muizen die altijd honger hebben. Ze worden vetgemest waardoor ze overgewicht krijgen. Vervolgens kijken onderzoekers naar de gevolgen hiervan op de werking van de lever. Maar onderzoek op deze plofmuis levert geen bruikbare resultaten op voor mogelijk betere behandeling van menselijke leverziekten. Daarom pakt prof. Peter Olinga het anders aan: hij gaat een model ontwikkelen waarin hij gebruik maakt van menselijke leverplakjes op een chip.

Menselijk leverweefsel

In het model dat prof. Peter Olinga en zijn onderzoeksteam ontwikkelen maken ze gebruik van menselijk leverweefsel. Dat is restweefsel dat beschikbaar is gekomen na een operatieve ingreep. Dit weefsel wordt in dunne plakjes gesneden. Deze plakjes zullen in een chip geplaatst worden. Deze chip bootst lichaamsprocessen na waardoor het weefsel zo lang mogelijk in leven kan worden gehouden. Met deze chip kan in de toekomst beter onderzoek worden gedaan naar medicijnen tegen leverziekten.

Crowdfunding

Met het  onderzoek van prof. Peter Olinga wil Proefdiervrij opnieuw aantonen dat onderzoek met menselijk materiaal veel efficiëntere resultaten levert dan het gebruik van proefdieren. Het onderzoeksteam weet inmiddels precies hoe de leverplakjes gemaakt kunnen worden. Nu is het zaak om deze plakjes in een chip te plaatsen. Om dit mogelijk te maken, hebben Peter en zijn team hulp nodig! Daarom start Proefdiervrij met het crowdfundingproject ‘Zeg nee tegen de plofmuizen!’. Want proefdiervrij onderzoek is beter voor mens én dier!