Het proefdiervrije onderzoek van prof. Aldert Piersma krijgt volop aandacht in de september nieuwsbrief van Universiteit Utrecht! Prof. Aldert Piersma doet onderzoek naar het effect van chemische stoffen op ongeboren babyÂ’s zonder dat daar proefdieren voor worden gebruikt. Een prachtig onderzoek dat in de schijnwerpers mag staan!

 

Testen zonder proefdieren

Om te testen of een chemische stof schadelijk is voor de mens, wordt normaal gesproken zo’n stof eerst op proefdieren getest. Maar de resultaten die uit dierproeven verkregen worden zijn niet altijd te vertalen naar de mens. Voor betere resultaten moet daarom anders getest worden! Prof. Aldert Piersma brengt in zijn onderzoek kennis uit twee vakgebieden samen: de toxicologie en de embryologie. Hij maakt gebruik van menselijk materiaal waardoor proefdieren overbodig worden én de risico’s van chemische stoffen voor ongeboren baby’s veel beter bepaald kunnen worden.

 

Computermodel bouwen

Het uiteindelijke doel van het onderzoek van prof. Piersma is het bouwen van een computermodel waarin kennis over de ontwikkeling van embryoÂ’s gecombineerd wordt met kennis over chemische stoffen. Op deze manier kunnen de effecten van stoffen op ongeboren babyÂ’s in kaart worden gebracht zonder de inzet van proefdieren.

 

Meer weten?

Wil je meer weten over het onderzoek van prof. Piersma? Lees meer over het project ‘gezondere baby’s zonder proefdieren’ van prof. Aldert Piersma.Â