Voormalige studenten van de School of Engineering and Applied Science in Pennsylvania, Amerika, hebben iets unieks ontwikkeld: een 3D model van het menselijk oog! Dit model zorgt niet alleen voor heldere resultaten, maar zorgt er ook voor dat proefdieren vervangen worden in onderzoek naar oogziektes.

 

Behoefte aan nieuwe onderzoeksmodellen

In onderzoek naar de effecten van medicijnen en toxische stoffen op de mens worden vaak proefdieren gebruikt. Omdat diermodellen in wetenschappelijk onderzoek vaak onbetrouwbare resultaten opleveren, is er behoefte aan nieuwe onderzoeksmodellen. Een mooi voorbeeld van zo’n nieuw onderzoeksmodel is een “organ-on-a-chip.” Een organ-on-a-chip is een chip met daarin gekweekte menselijke weefsels die de functies en opbouw van menselijke organen volledig nabootsen. Dit model staat dus veel dichter bij de mens, waardoor er betere resultaten verkregen kunnen worden in wetenschappelijk onderzoek.

 

Eye-on-a-chip

Het is een team van onderzoekers nu gelukt om een “eye-on-a-chip” te ontwikkelen. Het unieke aan dit 3D model is dat niet alleen de interne werking van een menselijk oog volledig is nagebootst, maar ook de externe werking. Dit 3D model kan namelijk knipperen, waardoor deze eye-on-a-chip nog meer op het menselijk oog lijkt. Met dit model kan er dus onderzoek worden gedaan naar verschillende oogziektes, zonder dat hier een proefdier aan te pas komt. Een prachtig model, dat gezien mag worden!