Vandaag promoveert Maarke Roelofs aan de Universiteit Utrecht. In haar promotieonderzoek maakte zij gebruik van celmodellen. Roelofs ontdekte dat deze celmodellen prima geschikt zijn om mogelijke schadelijke effecten van stoffen te kunnen voorspellen zonder dieren te gebruiken. Haar proefdiervrije onderzoek is een prachtig voorbeeld van onderzoek dat proefdieren overbodig maakt.

 

Schadelijkheid van stoffen beter voorspellen

In veel producten die wij dagelijks gebruiken, zitten stoffen die onze hormoonhuishouding verstoren. Denk aan keukengerei, plastics, maar ook aan bestrijdingsmiddelen. Om te testen welke effecten deze stoffen hebben op de voortplanting, worden vaak veel proefdieren gebruikt. Maarke Roelofs ontdekte dat celmodellen een goede voorspeller zijn van schadelijke effecten. Zij bieden een diervriendelijke manier om het proefdiergebruik te verminderen of te vervangen.

 

Celmodellen goede voorspellers

Roelofs maakte in haar promotieonderzoek gebruik van celmodellen die de natuurlijke hormoonvorming van het lichaam nabootsen. De modellen bleken vaak een goede voorspeller van schadelijke effecten.

 

Proefdieren vervangen

‘Door het combineren van verschillende in vitro-modellen, waarin we stoffen in een reageerbuis testen in plaats van op proefdieren, kunnen we stoffen die onze hormoonbalans mogelijk verstoren vooraf screenen’, zegt Roelofs. ‘Daardoor heb je dus minder proefdieren nodig. Deze modellen bieden een prima alternatief om schadelijke effecten van stoffen te ontdekken en de veiligheid voor gebruikers te garanderen.’ Stichting Proefdiervrij is erg blij met dit onderzoek van Roelofs, waardoor meer proefdieren worden vervangen!