Op maandag 11 juli 2016 is een internationaal onderzoek gelanceerd om betere proefdiervrije modellen te ontwikkelen voor kankeronderzoek. De Nederlandse stichting “Hubrecht Organoid Technology” werkt hierin samen met het “National Cancer Institute” van de Verenigde Staten, “Cancer Research UK” en het “Wellcome Trust Sanger Institute” uit het Verenigd Koninkrijk. Het doel van dit internationale onderzoek is het optimaliseren van organoids, een proefdiervrij model dat betere resultaten oplevert dan dierproeven.

 

Organoids

Organoids zijn een soort miniatuur orgaantjes, gebaseerd op menselijke stamcellen van patiënten. Stichting Proefdiervrij financiert ook een gedeelte van dit onderzoek. Lees hier meer over deze organoids die worden opgeslagen in de Living Biobank. Door de internationale samenwerking die nu is opgezet zal de optimalisatie van het model versnellen en kan veel proefdiervrij onderzoek worden gedaan met behulp van organoids.

 

Nederlandse ontwikkeling

Organoids zijn ontwikkeld door de Nederlandse onderzoeker Hans Clevers, oprichter en directeur van stichting “Hubrecht Organoid Technology”. Hij is erg enthousiast over de samenwerking: het is immers beter voor mens én dier! De techniek van de organoids wordt nu internationaal verspreid: beter onderzoek, zónder proefdieren!