Mijn naam is Jochem Louisse en ik werk als assistent professor op de leerstoelgroep toxicologie van de Wageningen Universiteit. Ik houd me bezig met de ontwikkeling van proefdiervrije methoden om de veiligheid van stoffen te testen. Toen Proefdiervrij mij vroeg om een blog te schrijven over mijn werk, heb ik meteen ja gezegd. Ik vind het erg leuk om jullie over mijn werk te vertellen via mijn blog en ik hoop jullie op deze manier op de hoogte te brengen (of te houden) van de ontwikkeling van proefdiervrije methoden in de veiligheidsbeoordeling van stoffen.

Proefdiervrij zelfs beter

Naast mijn werk aan de ontwikkeling van proefdiervrije testmethoden, besteed ik veel van mijn tijd aan het opleiden van studenten in de toxicologie. Het werk dat studenten binnen onze leerstoelgroep in Wageningen doen is zonder proefdieren. Echter, voor de veiligheidsbeoordeling van stoffen, een proces dat bedrijven moeten doorlopen als zij een stof op de markt willen brengen, worden helaas veel proefdieren gebruikt. Welke testen er gedaan moeten worden is vastgelegd in strikte protocollen, waar moeilijk van af kan worden geweken. Met ons onderzoek proberen wij daar verandering in te brengen, door te laten zien dat we met proefdiervrije methoden net zo goed, of zelfs beter kunnen voorspellen of een stof schadelijk is voor de mens.

Ons werk beloond met prijs

Tijdens mijn studie biologie in Wageningen raakte ik geïnteresseerd in de toxicologie. Dit vakgebied combineert verschillende disciplines, zoals scheikunde en biologie, en het heeft een duidelijk praktisch nut: het beschermen van mens en omgeving tegen de schadelijke effecten van stoffen. Ik was dan ook erg blij dat ik na mijn biologieopleiding een baan als promovendus bij de leerstoelgroep Toxicologie in Wageningen aangeboden kreeg. Vooral omdat het project waar ik aan werkte als doel had om een methode te ontwikkelen die de toxiciteit van stoffen in mens en dier kan voorspellen zonder proefdieren te gebruiken. En dat doel werd bereikt: we lieten zien dat we met een combinatie van testen in cellen (in vitro testen) en computermodellen (in silico modellen) de toxische effecten van een aantal stoffen op de ontwikkeling van het ongeboren kind konden voorspellen. Voor dit werk ontvingen we een prijs van de Amerikaanse vereniging voor toxicologie voor een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van de veiligheidsbeoordeling van stoffen.

Nog veel werk te doen

Helaas betekent een dergelijke (kleine) doorbraak niet dat de strikte protocollen die gelden in de risicobeoordeling van stoffen meteen worden veranderd en dat de proefdiervrije methode die we hebben ontwikkeld wordt geaccepteerd als alternatief. Er is daarom nog veel werk te doen! Met mijn onderzoek probeer ik daar aan bij te dragen. We hebben ondertussen voor meer stoffen laten zien dat we de toxische effecten van stoffen op de ontwikkeling van het embryo kunnen voorspellen zonder proefdieren te gebruiken. Momenteel werken we ook aan methoden om andere toxische effecten van stoffen te voorspellen, bijvoorbeeld aan lever, nier en hart.

Via mijn blog hoop ik je een kijkje in de keuken te geven van de risicobeoordeling van stoffen en vooral van de ontwikkeling van proefdiervrije testmethoden. Mocht je vragen hebben, stuur dan een reactie naar Weijers@proefdiervrij.nl onder vermelding van ‘Blog Jochem Louisse‘. Wellicht levert dat een onderwerp voor een nieuwe blog op!