Vandaag promoveert Martje de Groot, onderzoeker in farmaceutische wetenschappen aan de Universiteit van Utrecht, op haar onderzoek naar de giftigheid van extreem laagfrequente elektromagnetische velden (ELF-EMV) op het zenuwstelsel van de mens. Deze velden zijn afkomstig van bijvoorbeeld hoogspanningsmasten en elektrische apparatuur zoals stofzuigers, scheerapparaten en beeldschermen. De Groot onderzocht nieuwe modelsystemen die niet alleen duidelijkere informatie geven over de giftigheid van deze velden, maar er ook voor zorgen dat proefdieren vervangen kunnen worden in dit onderzoek. Een prachtig voorbeeld van een onderzoek dat beter is voor mens én dier!

SONY DSC

Nieuwe modelsystemen

Normaal gesproken wordt onderzoek naar de giftigheid van een bepaalde stof op het menselijke zenuwstelsel uitgevoerd op proefdieren. Door het onderzoek van de Groot worden deze testen mogelijk verleden tijd. De Groot deed onderzoek naar nieuwe in-vitro modelsystemen, ook wel ‘reageerbuismodellen’ genoemd, die niet alleen betere informatie geven over de giftigheid van ELF-EMV en andere stoffen, maar er ook voor kunnen zorgen dat proefdieren niet meer nodig zijn in onderzoek naar giftigheid op het menselijke zenuwstelsel.

Bij deze feliciteert Proefdiervrij De Groot met haar promotie en bedanken wij haar voor haar belangrijke bijdrage aan de proefdiervrije wetenschap!

Lees meer over de promotie van Martje de Groot.