Zweedse dierenrechtenactivisten voeren op dit moment campagne om proeven op 6 labradors te stoppen. De honden worden gebruikt voor onderzoek naar tandimplantaten. De petitie die hiertoe oproept is inmiddels door tienduizenden mensen ondertekend. De Universiteit van Göteborg die het onderzoek wil uitvoeren, krijgt de petitie vandaag aangeboden.

De bijzonderheden van dit specifieke onderzoek zijn niet bekend, maar heel vaak gaat het om onderzoek waarbij de hechting van implantaten aan het tandvlees wordt onderzocht.

In het kort:

  • Onderzoek aangekondigd met 6 labradors in Zweden
  • Het betreft onderzoek naar tandimplantaten
  • Campagne gestart tegen dit onderzoek
  • Dit type onderzoek kan ook uitgevoerd met proefdiervrije methoden
  • Nieuwe modellen maken nog meer proefdiervrij onderzoek mogelijk

Voorkom honden in onderzoek door proefdiervrije methoden

Er zijn hele goede dierproefvrije modellen beschikbaar om tandimplantatenonderzoek op uit te voeren. Door hier gebruik van te maken hoeven er geen honden ingezet te worden. Uiteraard blijven er altijd vragen die in de huidige modellen niet beantwoord kunnen worden. Maar tegelijkertijd is het de vraag of die vragen in onderzoek op honden wel beantwoord worden. Bij proefdieronderzoek is de vertaalbaarheid van resultaten van dier naar mens altijd een groot probleem.

Nieuw onderzoek op komst

Wij zijn voorstander om voluit te blijven investeren in proefdiervrije methoden. Wij doen dit bijvoorbeeld in onze campagne honden uit hartonderzoek, waarbij we ook honden uit het onderzoekslaboratorium willen halen.  Daarnaast zijn op dit moment ook in gesprek met een onderzoeksgroep die het proefdiervrije tandimplantaatmodel wil verbeteren. Dan zijn honden echt niet meer nodig in dit soort onderzoek. Zo redden we niet alleen deze Zweedse honden, maar doen we iets voor alle honden die ingezet worden in dit soort onderzoek. Nu en in de toekomst.

We houden je op de hoogte.