Het Utrechtse Hubrecht Organoids Technology (HUB) gaat samenwerken met het Amerikaans-Japanse bedrijf Crown Bioscience. Doel van de samenwerking is om de organoidtechniek wereldwijd op de markt te brengen. Dit kan enorm veel proefdieren gaan schelen bij de ontwikkeling van bijvoorbeeld nieuwe (kanker)medicijnen.

Organoids beter dan proefdieren

Organoids zijn gekweekte miniatuur-organen. Ze bevatten niet alleen de persoonlijke eigenschappen van een persoon maar ook een eventuele ziekte, zoals bijvoorbeeld kanker. Organoids zijn gebaseerd op menselijk weefsel en hebben daardoor, bij het doen van onderzoek, een belangrijk voordeel boven proefdieren. De moeizame vertaling van onderzoeksresultaten van dier naar mens is namelijk niet nodig. De organoidtechniek heeft zich inmiddels bewezen.

Met organoids is het mogelijk om de beste medicatie voor een individuele patiënt te bepalen. Medicijnen of behandelingen kunnen namelijk vooraf getest worden op de (zieke) persoonlijke organoids. Dit bespoedigt een effectieve behandeling.

Nederlandse uitvinding

Het Hubrecht Instituut, onder leiding van Hans Clevers, ontdekte en patenteerde enige jaren geleden een essentiële schakel die nodig is om organoids te kweken. Met inzet van deze techniek is er inmiddels een indrukwekkende biobank van gezonde en zieke mini-organen opgebouwd waarvan onderzoekers gebruik kunnen maken. Daarnaast is de procedure om deze organoids te kweken heel nauwkeurig beschreven. Dit laatste is van doorslaggevend belang voor de betrouwbaarheid van de onderzoeksresultaten op basis van organoids, waardoor steeds meer farmaceutische bedrijven gebruik maken van deze techniek. Wij hebben bijgedragen aan de totstandkoming van deze biobank.

Stimulans voor organoidtechniek

Het HUB is een not-for-profit stichting die tot taak heeft de ontdekkingen van het Hubrecht Instituut op een bedrijfsmatige te exploiteren. Door de samenwerking wordt de kennis van het Hubrecht Insituut nu gecombineerd met de wereldwijde marktkracht van Crown. Dit kan een enorme impuls geven aan het gebruik van organoids en dus aan het terugdringen van proefdieronderzoek. HUB-directeur dr. Robert Vries denkt dat organoids het proefdiergebruik wereldwijd wel met 25% kan reduceren.  De samenwerking voorziet ook in een investering van Crown om de techniek verder te verbeteren.