Als je de nieuwste inzichten in de biologie combineert met de allerlaatste technische ontwikkelingen ontstaat een wereld aan nieuwe mogelijkheden. Vanuit deze overtuiging ging prof. Robert Passier in 2015 aan de slag met de technologen van de Universiteit Twente om zijn aandachtsgebied, hart-op-een-chip, met grote stappen vooruit te helpen. 

 

In 2014 startte Proefdiervrij een samenwerking met prof. Passier. Hij is sinds kort benoemd als hoogleraar Toegepaste stamcelbiologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en werkt daar aan de ontwikkeling van een onderzoeksmodel dat is opgebouwd uit hartspiercellen. Deze hartspiercellen zijn opgekweekt uit menselijke stamcellen en bevatten de individuele eigenschappen van een patiënt. Met dit model kan voor elke individuele kankerpatiënt bepaald worden welk medicijn het meest veilig en effectief is voor de patiënt. Een prachtig proefdiervrij onderzoeksmodel dat hij nu, gezamenlijk met technologen van de Universiteit Twente, verder uitbouwt.

 

Lees meer over deze veelbelovende samenwerking in het persbericht dat het LUMC gisteren uitbracht!

Beter hartonderzoek –zonder proefdieren

In hartonderzoek worden veel honden gebruikt. Zo ook bij onderzoek naar bijwerkingen van kankermedicijnen op het hart. Maar door het onderzoeksmodel van prof. Passier kunnen de honden in de nabije toekomst met pensioen!