Wat fantastisch dat je donateur bent!

We stellen je betrokkenheid bij de proefdieren zeer op prijs. Door jouw bijdrage kunnen we investeren in proefdiervrij onderzoek. Zo streven we naar betere resultaten voor mens én dier. Samen met jou bouwen we aan een duurzame toekomst zonder het gebruik van proefdieren. Bedankt!

Debby Weijers
Algemeen Directeur

Onze toekomstplannen

Proefdiervrij ziet zichzelf als de motor achter de ontwikkeling van proefdiervrij onderzoek. De wereld van de wetenschap en technologie ontwikkelt zich razendsnel en nu is het het juiste moment om extra vaart te zetten achter een proefdiervrije wetenschap.

104%

Rennen voor proefdiervrij kankeronderzoek

Dam tot Damloop

€ 1.322 van € 1.275 opgehaald
0 dagen over
46 funders voor dit project

Zondag 22 september gaan ze ervoor, de hardlopers van de Dam tot Damloop. Met trots kunnen wij zeggen dat er een team voor Proefdiervrij meedoet onder aanvoering van Erwin Hilders en Elena Veenstra, leden van de Raad van toezicht. De kanjers rennen de afstand van 16 km voor proefdiervrij kankeronderzoek.

Het geld gaat naar het project van dr. Marjolein van Driel. Met haar proefdiervrije botmodel gaat zij onderzoek doen naar een effectief medicijn tegen kanker die uitzaait naar het bot. Help jij Erwin en Elena over de finish?

Even voorstellen

Erwin Hilders

Erwin Hilders

Sponsorloper en voorzitter raad van toezicht Proefdiervrij

Ik doe mee aan de Dam tot Damloop omdat ik het belangrijk vind dat er vanwege proefdiervrije alternatieven zo snel mogelijk wordt gestopt met het gebruik van proefdieren in (wetenschappelijk) onderzoek. Dierenleed moet stoppen!

Elena Veenstra

Elena Veenstra

Sponsorloper en lid raad van toezicht Proefdiervrij

De uitkomst van proefdieronderzoek is vaak helemaal niet relevant voor mensen. Door geld op te halen voor dierproefvrij kankeronderzoek laten we zien dat het ook anders kan!

Meer over dit project

Zondag 22 september gaan maar liefst 10 lopers de dam tot damloop trotseren voor Proefdiervrij. Tijdens deze wedstrijd wordt er van Amsterdam naar Zaandam hardgelopen. Het team bestaat behalve Erwin Hilders en Elena Veenstra uit: Richard van de Valk, Peter Dimmendaal, Erik Visser, Michel Warga, David van den Hoogen, Awinas Mataw, Marloes van den Berg en Evelien Eenjes.

Door te lopen voor Proefdiervrij willen we laten zien dat het mogelijk is om kankeronderzoek te doen zonder het gebruik van proefdieren. Zoals Erwin zegt: “Ik vind het belangrijk dat er zo snel mogelijk wordt gestopt met het gebruik van proefdieren. Dit kan door het ontwikkelen van proefdiervrij alternatieven.”. Het geld dat wij ophalen wordt besteed aan het proefdiervrije kankeronderzoek van onderzoeker Marjolein van Driel.

Deze 10 kanjers hebben een streefbedrag van € 1275,- vastgesteld. Om dit streefbedrag daadwerkelijk binnen te halen, hebben zij jouw hulp hard nodig. Wil jij ook meer aandacht voor kankeronderzoek zonder proefdieren? Laat dan hier een donatie achter. Alleen met jouw hulp kunnen we proefdieren vervangen. Help je mee?

FAQ

Wat is de Dam Tot Damloop

De Dam tot Damloop is een jaarlijks terugkerende hardloopwedstrijd op de één na laatste zondag van september. Het parcours is 10 mijl (16,1 km) lang en loopt van de Prins Hendrikkade in Amsterdam naar de Peperstraat in Zaandam. Het evenement heeft de status IAAF Silver Label Road Race.

De eerste editie van dit evenement was in 1985. Aanvankelijk werd gestart op de Dam, maar tegenwoordig is het startpunt op de Prins Hendrikkade. In Zaandam was het eindpunt ook bij de Dam, maar tegenwoordig in de Peperstraat in het centrum van de stad.

De allereerste Dam tot Damloop, in 1959,  was geen wedstrijd maar een protestactie tegen de slechte verbinding tussen Amsterdam en Zaandam.

Kan ik me aansluiten bij Team Proefdiervrij

Nee, dat is helaas niet meer mogelijk. Alle startbewijzen van Proefdiervrij zijn vergeven. Wel is het mogelijk om je op individuele basis in te schrijven en je te laten sponsoren. De inschrijving sluit op maandag 9 september of eerder als de deelnemerslimiet is bereikt.

Hoeveel geld is er nodig voor dit onderzoek?

In totaal hebben we voor het botmetastasenproject € 50.000 nodig.  De doelstelling van de Dam tot Damloop is € 1275,-

De onderzoeker aan het woord

Dr. Marjolein van Driel
Dr. Marjolein van Driel
Hoofd botmetastasenonderzoek Erasmus MC

“Het zoeken naar de juiste stof zal niet gemakkelijk zijn maar samen met Bart Valkenburg ga ik deze uitdaging aan. Het model wordt nu zo aangepast dat het mogelijk is om met een speciale techniek heel veel stoffen tegelijkertijd en in verschillende doseringen te testen. Zoeken naar een werkzame stof op een handmatige manier zou domweg veel te veel tijd in beslag nemen. Maar met deze onderzoeksmethode is het wel mogelijk. In een zogenaamd high-throughputmodel kunnen we 384 testen tegelijk uitvoeren.”

“We gaan stoffen testen die al zijn toegelaten op de markt. Daarvoor hebben we een ‘bibliotheek’ van stoffen besteld waarin 1280 stoffen zijn opgeslagen. Het is zaak om uit die 1280 stoffen de juiste (combinatie) in de juiste dosering te vinden. Mochten we hierin slagen, dan heeft een dergelijk aanpak twee enorme voordelen.”

“Omdat de stoffen al getest zijn, kunnen ze direct toegediend worden aan patiënten. We hoeven geen veiligheidstest meer te doen. Ook in deze latere fase blijft het onderzoek dus volkomen dierproefvrij. Het andere voordeel is dat een echte therapie relatief snel ontwikkeld kan worden.”

Funders

Nico Hauwerd € 5

Namens Nico Hauwerd, veel liefde

Anoniem € 25

Succes lieverd, als groot dierenliefhebber is dit jou op het lijf geschreven. Dikke kus, mam

Thom Van den Hoogen € 25

Amstelveen

SJAAK SJAAK € 375

Op naar een proefdiervrije toekomst!

Bart en Lynn Sinnige € 15

Succes toppers!

S&J Beheer € 18

Tis symbolisch; maar succes lopers!

L.J. Zonneveld € 100
joke rijnveld-stortenbeek € 25

Moge het doel: proefdiervrij, zo snel mogelijk bereikt worden.

Anoniem € 25

Zet hem jongens

Ellen Van lierop € 15

Succes!

Melody Dekkers € 15
Marije Groen € 10

Marloes, zet hem op!

Sem & Jim € 25

Lopen luitjes en veel succes

Karin Van den berg € 25

Succes!

Pepijn Miner € 15

Goed bezig!

Anouk Verkerk € 5
Lilian De Groot € 15

Succes en dankjewel!

Eveline Bakker € 10
Merlin Bierman € 5

Succes??

Lisa Van Lierop € 5

Succes!

Maarten van Brink € 15
Anoniem € 15
Marlies Buis € 5

Succes!

Anoniem € 5
Teun . € 15
Aj Lanting € 25

Good luck! X, jacq&aj

Anoniem € 25

Succes

Joost Dekker € 5
Robin Ferwerda € 25

Wordt een makkie voor jullie! Zet hem op!

Joyce Molenaar € 15

Veel succes samen!