Proefdiervrij onderzoek: Living Biobank

Vanuit het Fonds Proefdiervrij Onderzoek financiert Proefdiervrij de Living Biobank, het onderzoek van Dr. Robert Vries, managing director van Hubrecht Organoid Technology. de Living Biobank is een onderzoek waarbij gebruik van proefdieren overbodig kan worden gemaakt.

 

 

 

Dr. RoHub-RobertVries-82bert Vries: ‘Wat de Living Biobank zo bijzonder maakt, is dat, als in een soort bibliotheek, menselijk weefsel in de vorm van organoids, met alle mogelijke erfelijke eigenschappen, beschikbaar wordt gemaakt voor onderzoek. Het is een compleet nieuwe manier van onderzoek doen. We hebben als het ware ‘mensen in een schaaltje’. Dat geeft veel meer directe informatie dan dierproeven.
We hebben ons tot doel gesteld dat 25% van de proefdieren wordt vervangen door de Living Biobank.

 

 

Van stamcel naar organoids naar biobank

Nieuw: stamcellen uit volgroeide mens
Wat zo nieuw is, is dat het team van dr. Robert Vries gebruik maakt van een nieuwe techniek om stamcellen te verkrijgen van een volwassen mens om daarmee vervolgens miniatuurorganen te kweken met de persoonlijke eigenschappen van de patiënt die je wil onderzoeken.

Organoids
Hub-RobertVries-53De verkregen stamcellen worden opgekweekt in een schaaltje met een speciaal medium dat ervoor zorgt  dat de cellen zich gaan delen èn zich ontwikkelen tot het gewenste soort weefsel. Zo groeien deze cellen uit tot celklompjes. Zo’n celklompje kan een miniatuurorgaan vormen, denk bijvoorbeeld aan cellen die zich precies zo gedragen als een menselijke darm. Deze bijzondere klompjes cellen, met de persoonlijke eigenschappen van een patiënt, worden organoids genoemd.

Living Biobank
HansClevers-Biobank-0079 bewerktDoor organoids met al hun erfelijke informatie in te vriezen en te verzamelen in de biobank wordt een ‘bibliotheek’ van organoids gevormd. Onderzoekers hebben daardoor direct toegang tot weefsels met alle mogelijke erfelijke eigenschappen.  Bijvoorbeeld van mensen met taaislijmziekte (eerder dit jaar te zien in het tv-programma De Wereld Draait Door) of een erfelijke vorm van borstkanker, maar ook van gezonde weefsels. Door deze biobank is het mogelijk om onderzoek te doen naar het de werking van potentiële medicijnen èn, met gezond weefsel, te checken op mogelijke bijwerkingen.

 

 

 

helpmee button vriesHelp mee!

Dankzij dit onderzoek zijn er dus geen proefdieren meer nodig, en de resultaten zijn prima. Beter voor mens en dier!
Om dit project verder te brengen en nog meer proefdieren te redden, hebben we jouw bijdrage hard nodig. Help nu mee!