In 2014 startten wij het project Tumoren tegen Tumoren. Een samenwerking met wetenschappers prof. Jan Hoeijmakers, dr. Dik van Gent en dr. Julie Nonnekens van het Erasmus Medisch Centrum. In december van het afgelopen jaar werd ons project afgerond.

Het is gelukt

De wetenschappers deden onderzoek naar kanker zónder hier proefdieren voor in te zetten. Zij maakten gebruik van menselijk tumormateriaal en ontwikkelden speciale technieken om dat materiaal zo lang mogelijk in leven te kunnen houden. Het is ze gelukt! Tumormateriaal, afkomstig van patiënten wordt in dunne plakje gesneden en kan nu tot wel vijf dagen in leven worden gehouden om testen mee te doen. Dit is een geweldige stap in het vervangen van muizen in kankeronderzoek.

Belangrijke doorbraak

Uit testen met medicijnen en therapieën is gebleken dat een specifieke combinatie van twee verschillende therapieën veel krachtiger effect heeft bij de behandeling van kanker. Dit is een hele belangrijke doorbraak, omdat dit invloed kan hebben op de behandelmethode van patiënten en op de keuze voor een bepaalde therapie. Patiënten kunnen hierdoor veel gerichter behandeld worden.

Trots

Wij zijn ontzettend trots op deze onderzoekers. Het komt niet vaak voor dat een nieuwe onderzoeksmethode zoveel nieuwe informatie oplevert en zo’n grote stap voorwaarts is. Naast dat er een nieuw onderzoeksmodel is ontwikkeld, wordt het ook gelijk gebruikt om nieuwe behandelmethodes voor patiënten te testen. En dit alles zonder het gebruik van proefdieren. Wij zijn ook bijzonder trots op onze donateurs die vertrouwen in het onderzoek stelden en het onderzoek financieel mogelijk hebben gemaakt!