Wat fantastisch dat je donateur bent!

We stellen je betrokkenheid bij de proefdieren zeer op prijs. Door jouw bijdrage kunnen we investeren in proefdiervrij onderzoek. Zo streven we naar betere resultaten voor mens én dier. Samen met jou bouwen we aan een duurzame toekomst zonder het gebruik van proefdieren. Bedankt!

Debby Weijers
Algemeen Directeur

Onze toekomstplannen

Proefdiervrij ziet zichzelf als de motor achter de ontwikkeling van proefdiervrij onderzoek. De wereld van de wetenschap en technologie ontwikkelt zich razendsnel en nu is het het juiste moment om extra vaart te zetten achter een proefdiervrije wetenschap.

Astma-onderzoek zonder proefdieren

Voor astma-onderzoek worden veel cavia’s ingezet, omdat deze dieren benauwd kunnen worden. Maar waarom cavia’s gebruiken als je niet eens kunt onderzoeken hoe de benauwdheid precies ontstaat. Daarvoor gebruik je geen proefdieren, maar een uitermate slim model gebaseerd op menselijke cellen. Zo’n model wil professor Gosens ontwikkelen. Wil jij Reinoud helpen om de finish te halen? Wacht dan niet te lang en doneer nu! Investeer in deze ontwikkeling – beter voor mens en dier.

Even voorstellen

Prof. Reinoud Gosens

Prof. Reinoud Gosens

Projectleider Rijksuniversiteit Groningen

‘Bij een cavia kan ik niet onderzoeken hoe de benauwdheid precies ontstaat. Bij dit nieuwe model kan dat wel. Ik denk dan ook dat proefdiervrij onderzoek de toekomst heeft. Aan mij de uitdaging om hieraan een bijdrage te leveren!’

Romy Penningnieuwland

Romy Penningnieuwland

Adviseur Communicatie

‘In mijn omgeving zie ik genoeg met mensen met astmatische bronchitis. Ik heb er nooit bij stilgestaan dat hun medicijnen eerst getest worden op cavia’s. Cavia’s die eerst benauwd gemaakt worden, het gevoel dat iedereen zo haat. Gelukkig zijn er geen dieren meer nodig bij dit innovatieve model én wordt er gekeken naar de bron van het probleem (in plaats van alleen de symptomen te bestrijden).’

Meer over dit project

Een primeur in astma-onderzoek

Nog nooit eerder is in Nederland een model ontwikkeld waarbij zenuwcellen en longspiercellen samen op een chip worden geplaatst. Professor Reinoud Gosens en zijn onderzoeksteam uit Groningen zijn de eersten die dit doen. Zij werken aan een model dat astma-op-een-chip wordt genoemd.

Cavia’s in astma-onderzoek niet goed genoeg

Tot nu toe wordt onderzoek naar astma alleen op dieren gedaan. Voor astma-onderzoek worden veel cavia’s ingezet, omdat deze dieren benauwd kunnen worden. Maar dit onderzoek op proefdieren is niet goed genoeg. Onderzoekers zien namelijk alleen maar het eindresultaat; ze zien dat de cavia benauwd is. Maar waarom die benauwd is geworden, is onbekend. Wat we willen onderzoeken is waarom de mens benauwd wordt. Onderzoek met cavia’s levert niet voldoende op voor de mens.

Uniek astma-model gebaseerd op de mens

Om toch te kunnen onderzoeken wat er in de mens bij astma gebeurt, ontwikkelt Reinoud Gosens een nieuw model. Met dit model kan hij de communicatie tussen zenuwcellen en longspiercellen onderzoeken. Deze zeer belangrijke en nuttige kennis ontbreekt op dit moment nog.

Help mee

Om het model succesvol te maken moeten er nog een aantal obstakels overwonnen worden. Wil jij Reinoud helpen om dit succes te behalen? Wacht dan niet te lang en doneer nu!

FAQ

Werkt Reinoud Gosens nog met andere mensen samen?

Ja zeker. Voor het maken van een orgaan-op-een-chip model, zoals astma-op-een-chip, heb je kennis nodig uit verschillende onderzoeksvelden. Voor dit project werkt een team farmacologen, scheikundigen, natuurkundigen en technologen samen in een consortium. Het combineren van kennis uit verschillende gebieden is een belangrijk onderdeel van succesvol onderzoek.

Hoe kan je de chip laten “ademen”

Mensen worden benauwd, doordat er iets ingeademd wordt dat een prikkel in de longen veroorzaakt. Hierdoor sturen de zenuwen een signaal naar de hersenen. De chip kan niet ademen, de prikkel in de longen wordt nagemaakt door de zenuwen een elektrische schok te stimuleren. Hierdoor reageren de zenuwen hetzelfde als wanneer je iets inademt.

Hoe weet je wanneer de chip benauwd is?

Dit kan je zien doordat de spiercellen die op de chip zitten gaan samentrekken. Dit gebeurt ook in de longen, waardoor je minder lucht krijgt.

Hoeveel mensen hebben er astma?

Wereldwijd lijden 200 tot 300 miljoen mensen aan astma. Ongeveer 8 procent van de kinderen en 4 procent van de volwassenen in de westerse wereld heeft astma. Het is de meest voorkomende reden voor ziekenhuisopnames bij kinderen.

De onderzoeker aan het woord

Prof. Reinoud Gosens
Prof. Reinoud Gosens
Projectleider Rijksuniversiteit Groningen

Wat maakt dit model zo bijzonder?

‘Het model ziet er eigenlijk heel simpel uit, maar er is heel veel dat met het blote oog niet te zien is. In deze chip worden zenuwcellen en longspiercellen geplaatst. Door onzichtbaar kleine kanalen groeien zenuwuitlopers naar de longspiercellen. Daar vindt de communicatie tussen de cellen plaats die wij willen onderzoeken. Het bijzondere van dit model is dat we niet alleen uitvinden hoe astma precies werkt, maar we kunnen ook op zoek gaan naar goede medicijnen.’

Waarom wordt dit onderzoek nou juist in Groningen gedaan?

‘Als je kijkt naar de hoeveelheid onderzoekers en de diversiteit van de verschillende onderzoekers op het gebied van longziekten, dan is Groningen met afstand het grootste onderzoeksinstituut in Nederland. Op andere afdelingen wordt onderzoek gedaan naar de epidemiologie en de genetica. Direct naast het lab ligt het ziekenhuis waar dokters werken die mij belangrijke informatie kunnen geven over hun patiënten. Dat maakt Groningen een voorloper op het gebied van longziekten.’

Is nu de tijd om in te zetten op proefdiervrij modellen?

‘We leven in een tijd waarin de in vitro modellen, waarmee ik onderzoeken zonder proefdieren bedoel, steeds beter worden. Ik zie een toekomst voor me waarin we steeds proefdiervrijer gaan werken. Dat zie ik nu ook veel scherper dan zo’n tien jaar geleden. Aan mij de uitdaging om hieraan een bijdrage te leveren!’

Funders

L KLaver € 100
Anoniem € 15

Voor een wereld zonder proefdieren

word donateur of doneer eenmalig